Колко често трябва да перем спалното бельо и кърпите у дома

Вижте няколко общи насоки

25265

Колко често перете спално бельо и кърпите у дома? Според едно проучване за общественото здраве, повечето хора перат кърпи и чаршафи доста често, макар и не толкова, колкото трябва.

Вижте няколко общи насоки за това колко често трябва да се сменят тези ежедневно използвани материи.
 
Хавлии за баня
Препоръчително пране: на всеки три или четири употреби

Кърпите за баня обикновено придобиват специфичен „аромат“ само след няколко душа. Ако извършвате тежка физическа работа или се потите обилно, помислете дали да не ги сменяте по-често.

Освен това има едно желязно правило – не споделяйте този тип кърпи с друг, дори и с член на семейството. Добре е да сменяте кърпите за баня, когато забележите признаци на износване, а не да чакате да се разкъсат.
 
Чаршафи
Препоръчително пране: на всеки една или две седмици

Спалните комплекти могат да бъдат обект на различен тип износване, така че изборът за това колко често ги перете трябва да бъде ваш. Ако мирисът на чисто спално бельо ви кара да се усмихвате, то тогава хвърляйте го в пералнята всяка седмица.

Можете да го сменяте и по-често, ако някой в семейството е болен, имате навика да спите голи или ви се е наложило да пропуснете вечерния душ. Имайте предвид, че през летните месеци спалното бельо се цапа по-бързо, отколкото през зимните.

Кърпи за кухня
Препоръчително пране: всяка седмица
Кухненските кърпи събират остатъци от храна и петна, които могат да доведат до развитието на бактерии и миризми, така че трябва да ги сменяте поне веднъж седмично, ако се готви активно.

Ако те са по-скоро декоративни и не готвите често, можете да си позволите да ги перете и веднъж месечно.
 
Кърпи за ръце
Препоръчително пране: на всеки два или три дни

Тъй като кърпите за ръце обикновено се използват активно от много хора по най-различни поводи, трябва да ги хвърляте в пералнята по-често, отколкото повечето бельо.

Хубавото при тях е, че струват доста по-малко от спалното бельо. Така че можете да си позволите по-често да ги подновявате.
 
Постелки за баня
Препоръчително пране: на всеки една или две седмици

Честотата, с която трябва да перете постелките за баня, зависи до голяма степен от начина им на използване и качеството им.

Ако никога не изглежда да изсъхва, седмичното почистване е в реда на нещата - просто хвърлете постелката в пералнята заедно с вашите хавлии за баня. Ако е пухкава и без миризма, дайте й малко повече време.
 
Завеси
Препоръчително измиване: два пъти в годината

За разлика от вече споменатите домакински принадлежности, които привличат телесни миризми и частици, завесите са много по-склонни да събират прах.

Ако вие или някой друг от семейството ви има алергии, тогава трябва да ги перете веднъж на три месеца. Ако обаче нямате, тогава веднъж на шестмесечие е достатъчно.

Задължително обаче ги почиствайте редовно с парочистачка, ако имате такава. Не се изкушавайте да ги перете по-често – така само ще изхабите цветовете и ще направите материята им по-рехава.
 
Възглавници
Препоръчително пране: два пъти в годината

Без значение дали една възглавница е направена от пера или от синтетични материали, трябва да я перете два пъти годишно. Може да използвате собствената си пералня или химическо чистене.

Ако искате да удължите живота на една възглавница, купете й протектор и никога не спете върху нея без калъфка.

Сподели: