Домакински съвети и трикове, с които да поддържате дома в перфектен вид

Домакински съвети и трикове, с които да поддържате дома в перфектен вид

Подредени гардероби, килер, организирани чекмеджета и перфектно оформени рафтове - всеки се стреми домът му да бъде чист, удобен и винаги да изглежда по най-добрия начин. Всяко домакинство обаче изисква редовно почистване, поддръжка и организация, за да се постигне това. Потърсихме най-добрите съвети за чистота в домакинството от експерти  - организатори и професионални чистачи.

Лесни решение за организация за всяка стая (част 1)

Магнитни бурканчета Наредете ги на метална лайсна на вратата на шкаф, на стената на кухнята или на плота до котлон...

24/05/2016

Отстранявайте бъркотията възможно най-често

Когато става въпрос за разчистване, вършейки ежедневните дейности, комбинирайте с нещо друго – например, минавайки през коридора, съберете обувките. Докато прибирате нещо в хора, оправете възглавниците на дивана.

30 идеи как да организирате малкото пространство

Скрийте бижутата Зад картината на стената може да скриете аксесоари. За целта ви трябва кутия, нарисувана като карти...

15/03/2016

Не изплаквайте съдовете преди зареждане на съдомиялната машина

Спрете да изплаквате  мръсните съдове , преди да ги поставите в съдомиялната. Ще спестите вода и време и ще имате по-чисти съдове. Праховете, течностите и таблетките за миялна машина съдържат ензими и съставки, които са предназначени да се прикрепят към частиците храна, за да разтворят бъркотията и след това да позволят на водата да ги отмие.

Когато изплаквате мръсни съдове, почистващият препарат се губи, защото не може да се залепи за нищо. Все пак е важно да махнете големи количества храна, преди да заредите съдовете в съдомиялната машина.

Опитайте да следвате календар за почистване

Създаването на седмичен, месечен и  годишен  списък със задължения ще ви помогне да запомните какво трябва да бъде изпълнено.

Излъскайте петна по уреди от неръждаема стомана

Писнало ви е от петна по вашите уреди от неръждаема стомана? Забравете за закупените от магазина продукти и използвайте дестилиран бял оцет като домашно почистващо средство за неръждаема стомана. Това е всичко, от което се нуждаете, за да поддържате вашите уреди от неръждаема стомана,  плотове и  мивка  да изглеждат страхотно.

 

Просто напръскайте повърхностите с неразреден дестилиран бял оцет и разтрийте внимателно с микрофибърна кърпа. Изплакнете с влажна кърпа и полирайте до блясък.

Използвайте зони, за да организирате килера и хладилника си

Организацията на кухнята започва с организираната храна. Съхранявайте всички категории храни в определена зона за лесно организиране.

Когато организирате хладилник , най-важното нещо, което трябва да запомните, е създаването на зони. Всичко трябва да бъде категоризирано и групирано заедно.

Не пропускайте да оправяте леглото 

Оправеното легло може да има драматично въздействие върху начина, по който една стая изглежда и се усеща. Не само помага да изглежда по-малко разхвърляна и хаотична, но също така помага за добра нощна почивка. В края на краищата е много по-приятно да се пъхнете в легло с гладки, чисти чаршафи, отколкото в легло със смачкани чаршафи и навито на топка одеяло.

 

Използвайте вертикалното пространство в дрешника на вашата спалня

За да направите дрешника за малка спалня по-функционален, поставете дрехите и аксесоарите в категории – и не забравяйте за оптимизирането и за вертикално съхранение.

Не пренебрегвайте антрето и гардероба си

Помислете за първите впечатления и организирайте антрето и гардероба си. Гостите ще си спомнят спъването на обувки в момента, в който влязат, така че ги скрийте в гардероб или система за съхранение.

Рециклирайте вещите, които обичате

Ако имате сантиментален предмет, просто скрит, извадете го и променете начина, по който го използвате. Повторното използване помага на вещите да се примат като нови.

Намалете домашния прах за по-лесно почистване

Един от най-добрите начини да направите една стая да изглежда по-добре е да намалите праха, така че почистването да е по-лесно. Дръжте вратите и прозорците затворени и използвайте прахосмукачка с HEPA филтър. Пречиствателите на въздуха са чудесен вариант за намаляване на праха, но се уверете, че въздушните филтри се сменят често.

По-малко е повече

Използването на твърде много почистващ разтвор или перилен препарат може да остави остатък и този остатък всъщност се превръща в магнит за повече мръсотия. Винаги се придържайте към количеството, показано в указанията.

Почистете инструментите си за почистване

За да получите желаните резултати от почистването, винаги използвайте чисти инструменти. Мръсният моп не абсорбира добре мръсотията и оставя остатъци по пода, а прахосмукачката, която е пълна с прах, не може да почисти добре. Прахоуловителите, пълни с песъчинки, могат да оставят драскотини по повърхностите. Почиствайте консумативите след всяка употреба, за да са готови за работа, когато сте и вие.

Освежете въздуха в дома си с лесни Направи си сам проекти

Свежият аромат може да направи дома ви да се усеща топъл и привлекателен и да създаде ефекта на чисто пространство. Можете да постигнете това, като запалите свещ, използвате ароматизиращ спрей или прясно изпечете ястие или десерт, преди да се настаните за гости или да се отпуснете.

Отпушете канала с оцет и сода за хляб

Добавете няколко супени лъжици сода за хляб в запушения канал и издърпайте дренажната тапа, ако може да се сваля. След това добавете равни части оцет. Оставете сместа да престои в канализацията за около двадесет минути, задействайки магията си, и след това я изплакнете с топла вода. Този хак прави чудеса с всички домакински канали, включително канали за душ и вана.

 

Не забравяйте да дезинфекцирате дръжките на вратите

Дръжките на уредите, копчетата на вратите и електрическите ключове могат да натрупват микроби, ако не се почистват често, а бактериите могат да се прехвърлят на други повърхности в дома ви.

Често срещана грешка, която хората правят, е да почистват само предната част на дръжките, когато докосваме вътрешността на дръжките също толкова често, ако не и повече. Уверете се, че използвате правилно дезинфектираща кърпичка или почистващ препарат, за да убиете повечето микроби.

 Източник снимки:
pexels.com
pixabay.com
freepik.com
unsplash.com

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...