8 мита за здравословните храни

8 мита за здравословните храни

 Когато чуем, че даден продукт е изключително полезен, започваме да се стремим да го използваме повече и ... по всякакъв начин. Но този подход може да доведе до доста коварни грешки, които превръщат ефекта в дефект. Материалът събра 8 често срещани грешки при използването на „със сигурност полезни“ продукти.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

1. Овесени ядки с мляко

На първо място, кашата, приготвена в мляко, е непрепоръчителна за хора с непоносимост към лактоза или глутен, а това е най-малко пет процента от населението на света. Но най-коварното е, че е невъзможно да разберете за това без специално проведен тест, защото най-често тази непоносимост е АСИМПТОМ и проблемът започва да се натрупва в тялото, за да изчака времето си.

Хранителните добавки, които всеки трябва да има в дома си

Забързано ежедневие, служебни задачи, домашни задължения, деца, които искат своето внимание….Понякога ни се ст...

26/07/2018

 

Освен това несъвместимостта на въглехидрати и мазнини в такива зърнени храни е опасна, тъй като процесът на храносмилане на въглехидрати и мазнини се случва в различни части на червата. Следващата причина е високото съдържание на калории, а някои хора, след като пият мляко, може да имат повишено желание да хапнат нещо сладко. Учените обясняват това с навика да получават голяма доза въглехидрати, които са толкова изобилни в млечната каша, че тялото започва да изисква все повече и повече. И накрая - загубата на полезни свойства на зърнените култури при варене на мляко.

2. Кефир - колкото повече, толкова по-добре

Смята се, че кефирът е полезен за абсолютно всички. И деца, и възрастни, и дори с тежки заболявания. Въпреки това, когато използвате кефир, трябва да запомните някои клопки. Първо, ако купувате кефир в магазин, най-често получавате продукт с повече или по-малко съдържание на нишесте. Това важи особено за диетичния нискомаслен кефир (0 - 1,5 процента). Самото нишесте не е твърде вредно за тялото, но не е необходимо да се говори за диетичното съдържание на продукта. Освен това диабетиците трябва да внимават с нишестените храни, както и тези, които се опитват да загубят излишни килограми. Затова е по-добре да изберете кефир с 3-3,5% съдържание на мазнини, но не повече от 250-300 мл на ден (тъй като продуктът с това съдържание на мазнини вече е доста калоричен поради по-високото съдържание на мазнини).

 

3. Круши

Крушата е един от плодовете с относително ниско съдържание на захар. Въпреки това, ако я консумирате на гладно може да причини стомашни колики или подуване. Най-добрият вариант е половин-един час след основното хранене. Освен това в пулпата на крушата няма достатъчно фибри, ябълките са победители.

4. Хлябът не е вреден, отдавна е доказано!

Отдавна е развенчан митът, че хлябът е „пълноценна и като цяло много нездравословна храна“. Всъщност черният хляб (ръж, елда и др.) има високо съдържание на витамин D, който е необходим на тялото през студения сезон, когато няма достатъчно слънце. Но полза от няма да има, ако сте любители на прясно изпечен мек хляб. Освен това е препоръчително да ядете не повече от една филия черен хляб на ден, и то не по време на едно от храненията, а  като самостоятелно хранене с домат, целина и други нискокалорични зеленчуци и кореноплодни.

5. Шоколадът е за ума!

Ползите от шоколада са неоспорими. Грешка обаче е да се счита за шоколад всеки продукт, съдържащ какао (най-често под марката „млечен шоколад“). Здравословният шоколад се отнася за продукт, съдържащ най-малко 72% какаови зърна. Най-добрият вариант е 85%. Има и ограничение за количеството на употреба. Само първите 30 грама черен шоколад на ден ще донесат ползи. Всички следващи грамове, за съжаление, ще бъдат в полза на повече килограми.

6. Минералната вода е полезна

Минералната вода и обикновената питейна вода не са едно и също нещо. Имайте предвид, че има значение дали конкретна минерална вода се приема преди или след хранене. На второ място, препоръчително е да приемате минерална вода само ако знаете точно каква е киселинността на стомаха ви (висока, ниска, неутрална) и съответно съобразете това с указанията, посочени на опаковката на водата. При неконтролиран и прекомерен прием ще започне разберете, че минералната вода има алкална реакция, ако се пие в големи количества, тя може да започне да разяжда стените на стомаха и да доведе до остър гастрит.

7. Ябълките са най-полезният плод

Има често срещана грешка при консумация на ябълки (и други плодове). Една ябълка, поради високото си съдържание на бързи въглехидрати (фруктоза), сама по себе си е пълноценно ястие. Следователно ябълките/всякакви плодове за десерт са най-вредното решение по принцип. Веднъж попаднали в стомаха, който вече е пълен с друга храна, ябълка/друг плод „остава на опашка“ за храносмилане. Захарта започва процеса на ферментация в стомаха ... Това означава лошо храносмилане, подуване на корема, дори отравяне. Ябълките трябва да се консумират като отделна закуска с интервал от време от пълното хранене (преди или след) в час и половина.

 

8. Бананите са супер здравословни

Бананът е изключително висококалоричен въглехидратен продукт, който обаче се препоръчва 2-3 часа след аеробна тренировка или йога като вечеря, тъй като бананите са с високо съдържание на калий и магнезий, които се измиват от тялото по време на тренировка заедно с потта. И без тях сърдечният мускул изпомпва кръвта по-зле. 

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...

03/05/2019
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...