Особености на съветския интериор

Особености на съветския интериор

Много специалисти отбелязват, че в света на съвременния дизайн постепенно се завръща съветския интериор. Стилът на съветската епоха обаче не започва да се използва само в ресторанти и кафенета – негови отделни черти могат да бъдат срещнати в оформлението на апартаментите.

Съветският дизайн на съвременния апартамент

Съветският дизайн лесно се разпознава по масивните шкафове с кристални сервизи. Немалко апартаменти на съветски граждани се характеризираха с изобилие от килими, библиотеки с книги и лакирани мебели. На снимките виждате съветски стаи, в които са налице типичните ръчно изплетени покривки, подложки и дори перденца.

Хората, които са прекарали по-голямата част от живота си в СССР, съхраняваха вещи, които не са употребявали повече от десетилетие. Затова домовете им изглеждаха като затрупани с вещи. Съвременният дизайн промени у съветския интериор част от особеностите му - тези, които правят атмосферата на дома по-необичайна и комфортна.

Дизайнът в духа на съветството време се подчертава от масивни мебелни гарнитури и мека мебел. Осветителните тела обикновено са лампиони с масивен абажур.

Съветският стил в интериора на апартаментите може да се разпознае и по характерните тапети с мотиви от онова време.

По стените на помещенията са увесени килими.

В кухнята присъстват цветни табуретки, дървени лавици за посудата.

Апартаментът обикновено се украсява с помощта на картини, гоблени, кресла и дивани. На всеки стол ще забележите, че има подложка.

Основни черти

За да откроим и оценим особеностите на съветския интериор, можем внимателно да разгледаме стари семейни снимки.

Голямо разнообразие в оново време нямаше: по магазините се продава еднотипни мебели, фабрични предмети за декориране, практически еднакъв материал на изделията.

Въпреки това много хора успяваха да създадат уникален дизайн със собствени сили. Домакините шиеха щори, покривки, бабите плетяха малки килимчета, а мъжете се занимаваха с резба и дърводелство.

При мебелите задължителен атрибут бяха лакираните маси и табуретки, радвижените дивани. В детските стаи бяха разполагани лавици с книги, масивни бюра с достатъчно шкафчета за училищни принадлежности.

В хола задължително присъстваха кресла с тапицерия от кадифе в ярък цвят.

Ако планирате да пресъздадете съветската атмосфера в интериора на дома си, използвайте само натурални материали. Добра алтернатива на обикновения линолеум са дървените подове – в краен случай може да изберете паркет.

Разбира се, напълно е възможно да не избегнете поръчката на мебели, тъй като надали ще откриете нужното количество запазени мебели от онова време, а е напълно вероятно да искате нещо ново, но в стар стил.

Вилен вариант

Съветският дизайн е отражение на вилния начин на живот. Много съветски граждани в средата на миналата година притежаваха вила, на която могат да отпочиват през неработните дни. Именно поради това в интериора са добре дошли дървените панели за обшиване на стените, естественият паркет и т.н.

Интериорът задължително трябва да бъде изпъстрен с ярки цъфтящи растения. На вилата едно време се използвал масово самовар. Поставяли го на верандата и през дългите летни вечери беседите с чаша ароматен чай продължавали с часове.

Със сигурност съвременният вариант на съветския стил не е задължително да му прилича по всички параметри. Използвайте само няколко характерни елемента и ще успеете да отразите простотата и лаконичността на интериора от СССР.

Към съветския дизайн ще проявят интерес всички, които изпитват носталгия гъм миналото и които не виждат разумни основания да влагат големи средства в обновяването на интериора в апартамента си. Благодарение на характерните черти, домът ви ще се превърне в своебразна музейна експозиция.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...