6 идеи как да победите "мръсната" зона в коридора

6 идеи как да победите

Коридорът е едно от най-цапащите се помещения в апартамента. Тук се събират прах, мръсотия, вода, разтопен сняг, в резултат на което той, меко казано, изглежда непривлекателен. Как да проектирате „мръсна“ зона в коридора, за да не тичате постоянно с парцал и да направите почистването много по-лесно за себе си.

Съвет 1: Използвайте правилните цветове

Тъй като почти всички замърсявания от улицата попадат в коридора, за декориране трябва да изберете цветове като сиво, бежово, кафяво, каки. Те визуално ще направят праха и мръсотията по-малко забележими, което означава, че няма да е необходимо да подреждате нещата тук няколко пъти на ден. Ако спокойните цветове не ви привличат и искате да добавите яркост, прибягвайте до цветово зониране: украсете входната зона в спокойни, немаркиращи цветове, а за останалото пространство изберете наситени цветове, които харесвате.

Съвет 2: Изберете качествена подова настилка

Ако все още можете да спестите от подовата настилка в спалнята, тъй като прекарвате минимално време в нея, тогава за коридора трябва да изберете висококачествен материал с висока устойчивост на износване. Мръсната зона на коридора често е в контакт с вода, мръсотия, както и разяждащи химикали, които остават върху външните обувки. Ето защо подовата настилка в коридора трябва да бъде възможно най-надеждна, висококачествена, издръжлива, устойчива на външни негативни фактори.

Порцелановите изделия отговарят на всички тези критерии: не се страхуват от вода, температурни промени, механични повреди от различни видове, излагане на химически съединения (домакински химикали).

Съвет 3: Сменете тапета с боя

Той е по-евтин, по-практичен, по-лесен за подновяване в случай на повреда на покритието. И като се има предвид факта, че в коридора винаги се случват някои инциденти, например мръсотия от обувки попада върху стените, тогава боята става най-добрият вариант за довършване. Единственият недостатък на този материал е, че стените трябва да са идеално равномерни, в противен случай красивото покритие няма да работи.

Боята, за разлика от тапетите, които могат безопасно да маскират различни нередности, само ще подчертаят несъвършенствата на стената, така че е по-добре да се обадите на специалист за довършителни работи.

Съвет 4: Изберете практични материали

За да не се превърне чистенето в кошмар за вас, използвайте за декорация материали, които се почистват лесно. Водоустойчива боя с антивандално покритие, стъклена тапета, гладка подова настилка без обемен декор и текстура се доказаха добре в интериори с „повишено натоварване“. Ако се планира да поставите мебели и декор в „мръсната зона“, те също трябва да бъдат с проста форма без претенциозни елементи, изработени от издръжливи материали, устойчиви на износване, които не се страхуват от контакт с вода.

Съвет 5: Освободете малко място

Не претрупвайте зоната на вратата, оставете поне двадесет до тридесет свободни сантиметра. Дори ако имате малък коридор, опитайте се да си дадете място за маневриране. Колкото по-малко предмети има във входната зона, толкова по-рядко ще се замърсява. Като изключение можете да оставите само няколко функционални аксесоара, предназначени да осигурят чистота и ред, например стойка за чадър, килимче за обувки и др.

Съвет 6: Използвайте аксесоари

В борбата със замърсяването помагат не само метли, парцали, домакински химикали, но и аксесоари. Например, по-добре е да закупите два килима, единият от които ще бъде разположен вътре в апартамента, а другият отвън. Този подход ще увеличи шансовете цялата мръсотия, вода и химикали от улицата да останат на килима и да не попаднат в апартамента.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...