5 въпроса за едностайния апартамент

Дизайнерите отговарят

4377

Едностаен апартамент винаги създава много проблеми на собствениците си, защото е невероятно трудно да поставите всичко необходимо в него. Ето как да подредите спалня и хол в съществуваща стая, как да използвате кухнята, както и да отговори на други популярни въпроси.

Как едноетажна къща с гараж се превърна в модерен мезонетПреди да попадне в ръцете на La SHED Architecture тази къща определено има нужда от основен ремонт

1. Как да направим две стаи от една?

Първо, трябва да прецените формата и размера на стаята, както и брояt на прозорците. В идеалния случай в стаята има няколко прозореца - в този случай тя може да се изгради по такъв начин, че всяка зона, образувана след преустройството, да има собствен прозорец, което означава слънчева светлина и чист въздух.

Алтернатива на едностаен апартаментНарича се Shelter Bygg

Друг нюанс, който отваря големи възможности за едностаен апартамент, са високите тавани. Ако надвишават три метра, можете спокойно да сложите втори етаж за детска стая или спалня. По този начин ще се увеличи количеството използваемо пространство, което можете да използвате за настаняване на други необходими зони: офис, стая за игри, съблекалня и др.

Ако апартаментът има стандартна височина на тавана, използвайте мобилни конструкции за зониране – параван, мебели, преграда от гипсокартон, която трябва да бъде монтирана на границата на две зони. Друго успешно решение, което тепърва започва да набира популярност, е интелигентна стъклена преграда, която може да променя степента на своята прозрачност в зависимост от интензитета на светлината.

Преди да разделите стаята на две или повече части, помислете за количеството мебели или по-добре - изберете ги предварително. Отговорът на въпроса колко площ да се разпредели за конкретен обект ще зависи пряко от размера на всеки интериорен елемент.

2. Как да декорирате стая, ако искате да направите и хол, и спалня?

Първо, решете коя зона ще бъде основната. Дизайнерите съветват да се даде предпочитание на хола, тъй като ще прекарвате повече време в него. В този случай спалнята ще остане лична зона. И двете зони трябва да бъдат декорирани в същия стил, както и завършени с подобни материали. Това ще направи пространството да изглежда цялостно и хармонично.

Опциите за зониране могат да бъдат много различни, в зависимост от вашите предпочитания. Добри варианти са стъклени прегради, паравани, рафтове, завеси. В идеалния случай в стаята има ниша, в която ще бъде възможно да се скрие леглото. За да не изпъква леглото, дължината му трябва да съответства на ширината на преградата. Ако нямате нищо против визуалното зониране, поставете леглото си на подиум. Така ще можете да подчератете визуално спалнята и да имате отлична система за съхранение, която няма да заема ценни квадратни метри, защото ще бъде поставена вътре в подиума.

Дизайнерите съветват да се обърнете към цветовото зониране, например, да изберете единична палитра за хола и спалнята, но в същото време да декорирате спалнята в по-заглушени нюанси, за да осигурите лична и уединена атмосфера.

Също толкова важна роля играе и осветлението. Имайте предвид, че един полилей за две зони няма да е достатъчен - всяка стая трябва да има "собсъвени" осветителни тела. Така че, в хола подова лампа или осветление под тавана ще изглежда страхотно, а в спалнята - точково осветление под формата на аплици над леглото или лампа на нощното шкафче.

3. Как да направите спалнята и детската стая в една стая?

Най-трудната задача е да поставите спалня за родители и детска стая в едностаен апартамент, тъй като всички членове на семейството имат различни предпочитания. Ако в стаята има един прозорец, оставете го в зоната на детето, тъй като детската стая се нуждае от естествена светлина много повече. В бъдеще тук ще бъде възможно да поставите работен плот за детето, така че да му е удобно да рисува, да играе, да учи. В същото време местата за съхранение отстрани на прозореца ще се вместят перфектно.

Визуалното ограничаване на наличното пространство ще помогне и поставянето на подиум, който в същото време действа като система за съхранение. Ако искате по-глобално разделение, изберете прегради, завеси или рафтове от закалено стъкло, които ще позволят да преминава необходимата светлина от прозореца.

За визуално разширяване на пространството използвайте огледала, гланцови повърхности и светли нюанси. Не бива да избирате противоположни тонове за декориране на детска и родителска спалня. По-добре е да изберете един цвят, но си поиграйте с наситеността му. Това ще избегне дисхармонията в интериора.

4. Възможно ли е да се направят два отделни входа в една стая?

Много хора искат да разделят стаята с преграда и да направят два отделни входа, например от кухнята и от коридора. Ако планирате да направите отвор в носещата стена, това трябва да бъде съгласувано с архитект.

5. Възможно ли е да се организира кухня в коридора

Мечтаейки да освободят допълнителни квадратни метри, някои хора мислят да преместят кухнята в коридора и да оборудват друга стая на мястото на кухнята, например детска стая. Това е възможно, но трябва да бъдат изпълнени редица условия. Като начало ще трябва да погледнете съседите отдолу - те също трябва да имат коридор на мястото на вашия коридор. Ако сградата е типична, това не би трябвало да е проблем. Вторият нюанс е, че площта на новата кухня не трябва да бъде по-малка от 5 квадратни метра. Също така е невъзможно кухнята да е под тоалетната или банята на съседите отгоре и така входната врата към банята да се намира в кухнята.

Собствениците на апартаменти на приземния етаж са най-щастливи по този въпрос, тъй като имат повече възможности. В техния случай кухнята може да бъде преместена на всяко място, тъй като преустройството по никакъв начин не засяга условията на живот на съседите.

 

Тази еднофамилна къща е мечтата на всяка женаДа заживееш „на чисто“ в покрайнините на града  
Сподели: