Лесни рецепти за почистващи препарати

Те са ефиксани достъпни 

3080

В желанието си да имаме по-чист дом, се оказва, че вредим на здравето - нашето и това на хората около нас. Причината - често препаратите, които използваме, и които купуваме от магазина, колкото и силни, и ефикасни да са, са пълни с химични вещества. С течение на времето те се натрупват в организма и е възможно да доведат до респираторни заболявания или доро ди смущения в имунната система. Ето защо ви предлагаме няколко естествени и безопасни почистващи продукта, които може да направите сами.

Мултифункционален препарат

Една част оцет + една част вода

С тази смес може да почиствате навсякъде у дома. Не използвайте обаче оцет върху мрамор, камък или гранит - може да развалите повърхността. Колкото и да са ефективни, почистващите препарати като бял оцет и лимонов сок са киселини и ще навредят на естествените камъни. Тези повърхности трябва да се почистват само с неутрални почистващи препарати като сапун и вода, или специализирани продукти.

Препарат за под

Вряла вода + 1/2 чаша бял оцет + 1/2 чаша водка + 1 ч. л. евкалипт или ментово масло

Тази комбинация е подходяща за теракотените повърхности. Не само ще почистите и дезинфекцирате, но и ще придадете приятен аромат.

За почистване на петната от килима може да ползвате и амоняк, но се уверете, че помещението ще бъде добре проветрено след това. И освен това – НЕ смесвайте амоняк с белина - излизащият газ може да навреди на дишането.

 

Препарат за почистване на неръждаема стомана

Бял оцет + зехтин

Напръскайте първо с оцет и изтрийте замърсяванията и петната. След това се нанесете малко (наистина, мъничко!) количество зехтин за блясък.

 

За почистване на стъкло

2 чаши дестилирана вода + 2 супени лъжици бял оцет

Смесете, напръскайте върху кърпа и почистете.

За почистване на чугунен тиган

Зехтин + сол

Малко мазнина реално ще помогне за почистване на чугуна. Солта от своя страна има лек абразивен ефект и ще я изкара.

И ако солта работи добре върху чугун, бъдете внимателни с нея върху влакнести повърхности, като почистване на червено вино от килима. Солта ще помогне на виното да проникне в килима, така че в случая е по – добре да попиете с кърпа, за да махнете колкото е възможно повече течност.

 

Препарат за почистване на тоалетна

1/2 чаша сода за хляб + 1/2 чаша бял оцет

Изсипете, оставяйте да преседи и изплакнете.

Сподели: