5 стереотипа в декорирането на апартамента

5 стереотипа в декорирането на апартамента

Както във всяка друга област, ремонтът има свои стереотипи. Като тези, че тапетът е най-добрият вариант за довършителни работи, в банята могат да се използват само плочки, а стените на всекидневните трябва да бъдат боядисани изключително в бяло, за да изглеждат по-големи. Но дали всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Стереотип 1: Най-универсалният и безопасен цвят е бежовото

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

 

Ако човек не е професионален дизайнер и няма опит в интериорния дизайн, изборът на цветовете е особено труден. Искам да изглежда благородно и стилно, да не е твърде натрапчиво, да увеличава визуално стаята и да остане актуално за дълго време. Смята се, че бежовото се справя с всички тези задачи. Да, това е вярно, но ако боядисате почти всички повърхности с този цвят, има риск интериорът да стане скучен и лишен от индивидуалност. В допълнение, бежовото има десетки нюанси и не всички от тях са добра комбинация един с друг.

Най-безопасният вариант е да използвате правилото 60/30/10. Така че можете да комбинирате три съвпадащи цвята в апартамента (по-добре е да изберете придружаващи нюанси според цветовото колело), единият от които ще бъде основен, вторият - допълнителен, а третият - акцент.

Стереотип 2: Таванът може да бъде само бял

 

До това решение често прибягват собствениците на гарсониери. Поради факта, че апартаментите са малки, те се опитват да ги увеличат по всякакъв възможен начин, използвайки различни дизайнерски техники. Смята се, че бялото визуално повдига таваните, разширява пространството, прави го по-леко и по-проветриво. Вярно е, точно както и фактът, че всеки светъл нюанс се справя с тези задачи.

Можете безопасно да направите тавана сив, бежов, мента, праскова, бледо синьо и така нататък. Най-важното е да изберете цвета според това колко слънчева светлина влиза в апартамента. Ако е малко, дайте предпочитание на топли цветове, ако е повече - студени. Ако таванът е много нисък, боядисайте стената с избрания нюанс около 20-30 сантиметра. По този хитър начин можете да увеличите визуално височината на стаята.

Стереотип 3: Подът трябва да е еднакъв навсякъде

Не, не трябва да бъде. Някои хора се опитват да изберат един материал, например линолеум, вярвайки, че по този начин ще се създаде хармонична композиция и апартаментът ще бъде едно цяло. Да, това има смисъл, но подобно решение не трябва да се счита за аксиома.

 

Преценете сами: баня, всекидневна, коридор, кухня и спалня са помещения с различно предназначение, различни нива на експлоатация и различни изисквания за издръжливост и поддръжка. Ако в коридора имате нужда от най-практичното подово покритие, тъй като там ходим с мръсни обувки, тогава в спалнята искате нещо по-топло и по-уютно, удобно на допир. Ето защо можете спокойно да закупите плочки за коридора и кухнята, линолеум за хола и килим за спалнята.

Стереотип 4: Банята трябва да бъде облицована с плочки

Банята, както и кухнята, е много капризно помещение по отношение на грижите и поддръжката. Ето защо за нея изборът пада върху плочките – здрав и издръжлив материал, който е устойчив на влага, пръски вода и температурни амплитуди. Всъщност при ремонта на баня най-важното не е довършването, а висококачествената вентилация. Ако не работи достатъчно добре, плочките няма да спестят неприятности: стаята постоянно ще мирише на влага, а шевовете между плочките бързо ще потъмнеят. Ето защо първо помислете за вентилацията и след това преминете към избора на довършителни материали.

 

Дизайнерите съветват използването на плочки само в зони, където има директен контакт с вода - душа и зоната на умивалника. Останалите стени могат да бъдат завършени:

• боя - тази опция е изгодна, тъй като се вписва във всички интериорни стилове и можете да изберете всеки цвят.

• декоративна мазилка - може да бъде гладка или релефна, в зависимост от състава. В банята се препоръчва използването на минерал, акрил или силикон.

• тапети - течни, нетъкани, винил и фибростъкло са подходящи за довършване на сухи зони.

Стереотип 5: Ярките нюанси са досадни, а тъмните правят стаята мрачна

Поради този стереотип повечето апартаменти са декорирани в бяло, сиво и бежово, докато много красиви наситени нюанси незаслужено остават на заден план. Например, червеното е смятано за агресивно, синьото е детско, черното е мрачно, жълтото е твърде ярко. Всъщност всички тези заключения са доста крайни. Опитайте се да не се поддавате на стереотипното мислене. По-добре развийте знанията си, изучавайте интериорни блогове, рисувайте и поставете своите вкусове и предпочитания на първо място.

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...