5 неща, които крадат енергията ви през деня

5 неща, които крадат енергията ви през деня
Източник: pexels.com

Имате ли дни, в които не вършите някаква особена работа, но се изморявате много през деня? Ако отговорът е да, ви показваме пет неща, които изсмукват енергия от вас.

1. Твърде често преглеждате чатове и имейли

Работохолиците веднага ще се възмутят: в крайна сметка това означава добросъвестно изпълнение на служебните задължения! Да и не. Нека си признаем: ние не живеем в идеален свят. Първо, често инструкциите, „спешните“ и „неотложни“ въпроси, които провокират отделянето на кортизол, са импулсивни решения, които могат да се променят за час. Шефът промени решението си/намери по-продуктивно решение на проблема, а вие вече сте започнали да изпълнявате странична задача. И това е загуба на време. Определете време – на всеки час да гледате мейлите и чатовете, за да не се разсейвате.

2. Колеги, които ви разсейват 

Ясно е, че никой не иска да бъде заклеймен като мълчалив или недружелюбен... А да бърборите за неща, несвързани с работния процес, да обсъждате последните скандали в медийната сфера - всичко това е по-приятно, отколкото мълчаливо съставяне на график, писане на отчет и работа изобщо. Но понякога празното бърборене започва да отнема твърде много време - толкова много, че трябва да останете на работното си място час-два, за да завършите това, което сте планирали. Да бъдеш груб не е опция. Дори един деликатен намек, че е време да замълчи, може да предизвика недоволство и конфликт.

Има начин – макар и не светкавично решаващ проблема, но с траен ефект. Вие, кимайки и вмъквайки все по-редки реплики в монолога на бърборещия, си вършите работата. Би трябвало това да деликатен намек.

3. Навикът да си лягате късно

Сънят е начинът на вашето тяло да се презареди и възстанови за предстоящия ден. Когато спите, презареждате надбъбречните си жлези, малки, но мощни органи, отговорни за производството на хормони на стреса. Тези малки жлези ни поддържат през целия ден и те също се нуждаят от почивка. През нощта най-доброто време за възстановяване на надбъбречните жлези е от 22:00 до 2:00 часа. Всеки час, в който отлагате времето за лягане, лишава тялото ви от естествената му способност да се възстановява - вие буквално крадете енергия от резервите за следващия ден. С течение на времето този модел ще доведе до тежка надбъбречна умора, което ще ви направи по-малко издръжливи.

За да укрепите надбъбречните си жлези, лягайте си навреме! Какво е "навреме"? Просто е: лягайте си, когато сте уморени! Не е задължително в 22, но няма нужда в два през нощта!

4. Диета с ниско съдържание на мазнини

Нека си го кажем. През втората половина на 20-ти век мазнините бяха наречени врагове на нашето здраве. Мазнините се обвиняват за сегашния ръст на съвременните заболявания. Има само един проблем: това е... НАПЪЛНО невярно. Премахването на мазнините от вашата диета ще доведе до редица проблеми: суха кожа и коса, лошо настроение и депресия, памет и когнитивни проблеми, наддаване на тегло (да, правилно прочетохте!), както и ниски нива на енергия и хронична умора. Осигуряването на животински мазнини в диетата ви всъщност ще доведе тялото ви до по-стабилни енергийни нива, по-малко умора и по-добра способност за преминаване през деня.

Мазнините решават проблеми като безпричинно възпаление на тъканите (например драскотина води до зачервяване и болка), лоша памет и лошо настроение. Включете здравословни мазнини в диетата си: рибено масло от аптеката, сьомга и риба тон във всякаква форма, авокадо, зехтин, пълномаслено мляко, яйца от всякакви птици в неограничени количества, червено месо. Ще бъдете изненадани как ще се промени благосъстоянието ви.

5. Не знаете кога да почивате и кога да действате.

Често преценяваме погрешно силата си, действаме, когато трябва да почиваме, или почиваме, когато чувстваме, че трябва да действаме. Изтощаваме се по грешни начини и рискуваме да вземем решения, които ще доведат до съжаление по-късно. Трябва да се научим да се вслушваме в себе си, за да можем да си починем, когато почувстваме нужда. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...