5 начина да избелите пожълтелите дрехи без химикали

Бързо, лесно и безопасно

3354

Всички имаме бели дрехи в гардероба си и сме свидетели на това, как с течение на времето  придобиват леко жълт оттенък. Ако не знаете как да ги накарате да блестят отново, можем да помогнем.

Често срещани грешки, които правим с пранетоА вие знаехте ли за тях?  

От Bright Side ни показват 6 естествени начина да избелите дрехите си, без да използвате вредни химикали или избелващи вещества.

1. Използвайте естествения избелващ препарат - слънцето.

Полезни съвети за прането (част 3)Правилно ли перете?

След като изперете дрехите, закачете ги на простора и нека слънцето да ги изсуши. Слънчевите лъчи ще избелят естествено дрехите без миризмата и опасностите на белината.

Това се случва, защото ултравиолетовите лъчи на слънцето разрушават химическите връзки в петната, което води до избледняване на цвета. 

 

2. Цитрусови вани.

Лимоновият сок е отлично избелващо средство и ще придаде на вашите бели дрехи блясък. Смесете половин чаша лимонов сок в 3 л гореща вода. Разбъркайте добре и накиснете дрехите за един час или дори за една нощ.

След това сложете дрехите в пералната машина и изперете както обикновено.

Лимонов сок може да се използва и за отстраняване на петна от ръжда.

 

3. Добавете доза бял оцет при прането.

Оцетът може да бъде най-добрият приятел в домакинството. За да избелите белите си дрехи, направете разтвор от 1/4 чаша лимонов сок с 1/2 чаша дестилиран бял оцет. Използвайте го като алтернатива на белина.

Ако имате миришещи дрехи, можете да ги дезодорирате, като добавите 1 чаша оцет по време на последния цикъл на изплакване.

4. Добавете сода в пералната машина.

Сода за хляб (натриев бикарбонат) е химически много подобна на содата за пране (натриев карбонат) и следователно може да се използва по подобен начин. Сода за хляб също е естествен дезодорант, така че дрехите ви не само ще бъдат по-свежи, но и няма да мириат.

Содата за хляб е лек антисептик, което значи, че дрехите и машината ще бъдат защитени от бактерии.

5. Използвайте естествени перилни препарати.

Днес вече можем да закупим и естествени препарати. Те се състоят от растителни ензими и естествени минерали, които почистват толкова ефективно, колкото техните синтетични аалози, но щадят тъканите.

Най-хубавото е, че те са биоразградими и не замърсяват околната среда.

 

Полезни съвети за прането (част 2)Тънкостите при тази домакинска работа
Сподели: