Полезни съвети за прането (част 2)

Тънкостите при тази домакинска работа

440

След като ви запознахме с някои базови насоки за прането - коя е подходящата температура, на която да перете бельото и вълната, какво е специфично при дрехите за фитнес, ето и още съвети за тази на пръв поглед проста домакинска работа. 

11 съвета за прането, с които ще направите дрехите си блестящи и свежи И ще улеснят работата 

Как да перем завеси и дамаска

Когато перете тапицерия, обърнете я наопаки. Всичко с цип трябва да бъде затворено. Придържайте се към изпиране с хладка вода за най-добри резултати. Първо проверете етикета на тъканта, за да се уверите, че може да бъде прана машинно и до каква температура. Можете също така да откриете, че почистващ препарат за тапицерия ще свърши по-добра работа, което означава, че няма да е необходимо да перете в машина.

Защо да имате сода за хляб под ръка за прането?Чудните свойства на това универсално средство

 

Завесите: особено мрежести или меки, трябва да се перат със студена вода и да се закачат влажни, за да не се намачкат.  Проверете обаче етикетите, тъй като някои от тях е най-добре да се занесат на химическо чистене.

Как да перем спално бельо

Много е важно да перете завивките и възглавниците поне веднъж на всеки три месеца (по-често, ако страдате от алергии), за да се отървете от акарите, клетките на кожата и потта по тях.

Най-големият проблем при изпирането им у дома е, че големите завивки може да не се побират в пералната машина. Не се опитвайте да ги тъпчете. Няма да се изперат добре и може да увредите машината. Вместо това дайте ги на професионална пералня.

Как да перем постелките на домашните любимци

Постелките за домашни любимци най-добре се почистват с лепкава ролка, или още по-добре - с прахосмукачка. Перете 60ºC, за да сте сигурни, че микробите и акарите са унищожени.

 

Как да перем обувки

Разбира се, говорим за пране на текстилни обувки или памучни мокасини. Перете ги на 30-40 градуса или ако имате цикъл за обувки. В повечето случи не трябва да има проблем, но ако обувките са с ниско качество може да се отлепи част от подметката или шевовете. За да не рискувате, перете с по – малка центрофуга.

В последната част от статията ще ви запознаем с някои тънкости, които често пренебрегваме докато перем.

 

 

 

Често срещани грешки, които правим с пранетоА вие знаехте ли за тях?  
Сподели: