Полезни съвети за прането (част 3)

Правилно ли перете?

646

Вече знаете за спецификите при пране на бельо, кърпи, завеси, спортни стоки.

11 съвета за прането, с които ще направите дрехите си блестящи и свежи И ще улеснят работата 

Ето и последната част от съвети за сияещо пране. 

Дрехи, които не трябва да се перат заедно

Полезни съвети за прането (част 1)Мислите ли, че знаете всичко за прането? Ще бъдете изненадани  

Повечето от нас знаят, че отделно се перат памук, синтетика и деликатни. Що се отнася до различни видове облекла и предмети от бита, съветваме ви да избягвате да смесвате:

Хавлиени кърпи и дрехи: може да се изкушат да се хвърлят всички заедно, но кърпите са изработени от по-плътна тъкан от дрехите и смесването им ще доведе до по – лесно износване.

Деним и други памучни: същото важи и за вашите дънки. Денимът е специално обработен, здрав памучен плат, който дори може да разкъса по-меките и деликатни ризи или тениски.

Бельо и връхни дрехи. Като цяло опитвайте се да перете сутиени и бикини на ръка или ги пускайте на деликатна програма. Така ще избегнете деформацията им и промяната на цвета.

Как да перете, ако имате алергия

Броят на хората с кожни алергии и екземи расте, а според някои проблемът идва от силните препарати. Ако усещате, че всеки път имате сърбеж, когато облечете тениска, време е да смените праха. Изберете екологичен или бебешки прах, който няма алергени.

Омекотителите също може да се окажат проблем, затова избягвайте такива или слагайте отново антиалергични или бебешки.

Всички дрехи, които има възможност, перете на 60 ºC.

Какъв препарат да избера – течен или на прах?

Няма реално правило кой препарат е по-добър: производителите на дрехи ще ви кажат, че течните перилни препарати поддържат дрехите ви в оптимално състояние по-дълго, докато производителите на перални машини ще посочат, че прахът за пране е много по-добър за самата пералня, по-малко вероятно е да се образува калк (особено на места с твърда вода).

В действителност всеки перилен препарат, независимо дали е на прах или течност, е комбинация от определени вещества, избелващи и пенещи агенти, ароматизатори. Някои детергенти съдържат и ензими, които се справят с петна от органичен произход - това са продуктите, обозначени като "био", и някои хора избират само такива, но всичко е въпрос на личен избор и възможности.

И още едно важно правило – на всеки 6 месеца почиствайте вашата пералня, пускайте я на празен цикъл на 90 градуса с бял оцет или сода, за да премахнете всички натрупвания и да дезинфекцирате. Почиствайте филтъра и забърсвайте гумените уплътнения.

 

Полезни съвети за прането (част 2)Тънкостите при тази домакинска работа
Сподели: