10 неща, които не бива да забравяте да почиствате

Особено ако живеете в малък апартамент  

4589

Обикновено след генерално почистване в къщата трябва да има не само чистота и ред, но и усещане за комфорт. Въпреки това не винаги е възможно да се постигне този резултат. Основната причина за това е, че пропускаме някои привидно незначителни неща и в крайна сметка не почистваме много добре. Ето  кои са тези неща:

1. Радиаторът

Често заобикаляме тази част от интериора, защото е неудобна и изисква по-дълго и задълбочено почистване. Освен това слоят прах върху него не е толкова забележим, колкото например на масата и ако го затворите и с параван, например, никой изобщо няма да си спомни за радиатора. Уви, невидимостта на праха не го прави по-малко вреден за здравето. Освен това, през лятото, когато прозорците често се проветряват, всеки порив на въздуха може лесно да го напраши.

2. Кош за пране

Обикновено слагаме кош за пране в далечния ъгъл на банята, за да си спомним за това само когато трябва да сложим мръсни неща там или да извадим, за да ги сложим на пералнята. Но въпросът за почистването на самия кош надали стои на дневен ред. Дрехите и бельото, които слагаме в него, могат да бъдат влажни, прашни, да съдържат следи от храна, напитки и т.н. Това означава, че кошницата бързо се превръща в среда за размножаване на бактерии и микроби, ако не бъде подредена навреме.

3. Домашни чехли

Независимо какъв тип чехли предпочитате - те изискват редовна поддръжка. И говорим не само за естетичен външен вид, но и за дезинфекция. За да се грижите за памучните обувки, са достатъчни вода и мека четка. Що се отнася до кожените чехли, по-добре е да ги избършете със сапунена гъба и влажна кърпа.

4. Дръжки на кухненски шкафове и хладилник

Често докосваме мебели и домакински уреди в кухнята с мръсни ръце. С течение на времето те се зацапват и по тях остава мазен филм, което впоследствие може да доведе до появата на бактерии.  За да поддържате кухнята подредена, веднъж седмично почиствайте с гъба със сапунена вода. Това ще е достатъчно - стаята ще изглежда спретнато и добре поддържана + ще се окаже, че ще засили усещането за чистота и свежест след почистване.

5. Гребен

Мислим си, че върху гребена се натрупват само коса. Всъщност не, има и много повече изненади: пърхот, прах, себум, остатъци от продукти за грижа за косата. Цялата тази „компания“ формира отлична среда за размножаване на появата и размножаването на бактериите. За да избегнете този резултат, изплаквайте гребена в сапунена вода поне веднъж на две седмици, за предпочитане по-често.

Почистете го от косата и след това го накиснете в съд със сапунена вода (вместо сапун можете да добавите шампоан или душ гел).

6. Контролни панели на кухненски уреди

В кухнята често пренебрегваме не само копчетата на шкафа, но и бутоните, и контролите на домакинските уреди. Тостер, микровълнова печка, кафеварка, чайник - всички те се цапат и развалят цялостния интериор на стаята. Следователно те трябва да се почистват редовно.

7. Бутона на казанчето на тоалетната

Имайки предвид факта, че не докосваме копчетата на тоалетната с чисти ръце, трябва да го мием колкото по-често, толкова по-добре. Нужен е само дезинфектант и кърпа от микрофибър.

8. Задната част на телевизора

Спомняте ли си последния път, когато си спомнихте, че на гърба на телевизора се натрупва и доста голям слой прах, който трябва да се изтрие? Сигурни сме, че за дълго време, защото тази повърхност е скрита от любопитни очи. Човек би могъл да продължи да го игнорира, но имайте предвид, че прахът се издига във въздуха и се утаява върху други домакински уреди и мебели. Ситуацията е точно същата като при отоплителния радиатор.

Затова ви съветваме да вземете мека кърпа от микрофибър и да избършете с нея цялата повърхност на телевизора. Химикалите не трябва да се използват нито за екрана, нито за други области, тъй като те могат да причинят непоправима вреда.

9. Поставки за четки за зъби

Тя е убежище за микроби, бактерии и плесени, които лесно могат да попаднат върху четките. Затова не забравяйте по време на генерално почистване да измиете не само мивката и огледалото в банята, но и чашата. Първо я изплакнете с вряща вода и след това я напълнете с антибактериална вода за уста. Изчакайте няколко минути, за да завърши процеса на дезинфекция, изсипете течността в мивката и оставете  да изсъхне.

10. Гнезда и разклонители

Ако все още смятате, че почистването на контактите и разклонителите е въпрос само на естетически външен вид, тогава грешите. Натрупването на прах в близост до всяка електроника, както и във вдлъбнатините, представлява опасност от пожар - ако възникне късо съединение, прахът лесно може да се запали.

 

Источник: https://novate.ru/blogs/140721/59609/

Сподели: