10 начина да оцелеете в горещите летни нощи

Естествени методи на охлаждане

483

Когато температурите се повишат, заспиването и сънят може да  да бъдат трудни. Ако не разполагате с климатик, който да ви спести малко от нощното въртене и будуване, няколко лесни съвета на Bright Side, може да са ви от полза.

5 начина да поканите лятото в дома сиКолко малко ни трябва за по – топло и свежо настроение  

1. Осигурете добра вентилация.

Вентилацията е от ключово значение за поддържането на хлад в стаята. Ако имате вентилатор, поставете го до отворен прозорец и поставете леглото си по средата. Това ще създаде лек бриз в спалнята.

Идеи за градината през лятотоЕвтини и хитри предложения за вашия двор

2. Сменете чаршафите си.

Когато казваме „сменете“, означава да постилате различни през зимата и лятото. За топлите дни изберете естествени светли материи като лен и памук.

3. Използвайте по-малки възглавници.

Може да ви се струва странно, но по – малките възглавници помагат за охлаждането през зимните месеци. Изберете малка и твърда, подходяща е тази на дивана.

 

4. Облечете се удобно.

Важно е да съобразите и пижамата или нощницата, с които си лягате. Уверете се, че са леки и свободни, за да не ви спарват.

5. Охладете леглото.

Ако през зимата слагате бутилка с топла вода, за да загрее леглото, сега направете обратното. Може да сложите бутилка с вода, която сте държали във фризера, да напръскате чаршафите с охлаждащ спрей, а ако е екстремно топло, да се завиете с влажен чаршаф.

6. Кои са вашите точки на охлаждане.

Когато човек се разболее, слага студена кърпа на челото си, за да охлади треската си. Изглежда разумно, че този прост трик ще ви помогне дори когато не сте болни. Овен това, може да натопите краката си в студена вода, или да вземете хладен душ преди лягане.

 

7. Легнете на ниско.

Тъй като топлият въздух се издига нагоре, подът остава по-хладен от леглото. Може да сложите матрак на земята и да спите на него или да използвате спален чувал.

8. Вдигайте щорите

През деня дръжте щорите или завесите пуснати, за да спрете влизането на слънцето и топлината, но вечер, отваряйте, за да освежите въздуха и да направите течение.

9. Внимавайте какво вечеряте.

Не яжте тежки храни преди лягане, за да не затормозявате метаболитната си система. Студените храни като сладолед и диня ще ви дадат временно облекчение, когато ви е горещо, но пикантната храна може да бъде тайно оръжие срещу жегата. За много хора потенето, причинено от пикантни храни, им помага да се охладят по време на жегата. Разбира се, всеки има различна реакция към пикантни храни, така че бъдете внимателни.

 

10. Направете си собствен климатик.

Ако нямате климатик, можете да използвате вентилатора. Поставете купа с лед пред него и пуснете уреда. Така въздухът, който издухва ще бъде хладен.

Как да оцелеем в жегите, ако нямаме климатикСъвети и често допускани грешки  
Сподели: