Защо в повечето хладилници тавата с яйца има 8 отделения, а не 10

Въпрос на стандарт

3404

Повечето хладилници имат малки тавички за съхранение на яйца, но при голяма част от тях, има само 8 гнезда. Като се има предвид тази функция, логично може да се предположи, че случаят се отнася до определен „стандарт“. Но защо в повечето хладилници той е проектиран по тази формула?

Aнатомия на здравословния хладилникСамо няколко трика ще ви помогнат да се храните по-здравословно

Интересно несъответствие е, че яйцата се продават по шест или десет броя в кора, което прави наличието на 8 клетки странно и нелогично. Отговорът всъщност е много прост и се свежда до двете думи „европейски“ и „стандарт“.

 

6 трика, които ще поддържат хладилника организиранВече няма да имате извинение за неподредения хладилник  

Факт е, че в Европа яйцата обикновено се продават не по десет, а в опаковки по 12, 6, но много по-често по 8 броя. По тази причина в повечето модели хладилници има осем клетки. Те са просто предназначени за най-популярните кутии в магазини. Не по-малко любопитен е и фактът, че тавите за 8 яйца имат доста дълга история.

Преди 50-70 години яйцата в много европейски страни се продават по шест. Това се дължи преди всичко на факта, че по това време селското стопанство не позволява производството на толкова големи количества, в които съвременните ферми ги произвеждат. С течение на времето ситуацията започна да се променя и в кутиите се появяват 8 яйца. Броят се оказа оптимален (от гледна точка на европейците) и така остава и до днес.

Отделно, заслужава да се отбележи, че за разлика от хората от изтока, тези на запад са много по-склонни да „мислят на дузина“, а не на 10. Магията на числата е очевидна: 12 месеца, 12 апостоли, 12 зодиакални знаци и т.н. А това явно е определящо за много неща. 

 

4 основни правила при покупка на хладилникИнвестиията е за дълго време, затова не се колебайтет да инвестирате в качествени уреди 
Сподели: