Тези трикове при декорацията ще направят малката стая да изглежда по-голяма

Тъмният цвят не е табу за малката стая

3819

Когато декорирате дадена стая, независимо дали е голяма или малка, е добре в основата на създаването й да експериментирате с цветови схеми и материи.

И ако при голямата стая сме по – склонни да пробваме различни комбинации и по – ярки тонове, когато става въпрос за декориране на по-малки пространства, много от нас са обезсърчени в търсенето на  нещо ново и различно. Тогава сме по-склонни да изберем традиционния бял цвят, за да дадем илюзия за пространство, но крайният резултат по – скоро ще бъде малка, скучна стая, която няма въображение.

"Преди да боядисате стаята си, е важно да се съобразите с естествената светлина и посоката, към която е ориентирана, тъй като това ще окаже значително влияние върху крайният ефект на всеки цвят", казва Шарлот Козби, която е интериорен дизайнер. "Често смятаме, че единственият начин да се създаде светлина и пространство в малка стая, е тя да се боядиса бяла, но моят съвет е да помислите за по – различни нюанси“.

Шарлот предлага използването на топъл кремав цвят с жълти или сиви нюанси, които отразяват най-добре светлината.

Търсите нещо по -  смело? "Силните цветове често омекотяват помещението и са перфектният разсейващ елемент от неговия размер и форма", обяснява Шарлот. "Например бордо или тъмно зелено ще ви помогнат да придадете уют и до добавите дълбочина в стаята“.

Има и още един хитър и лесен начин да направите една малка стая да се чувства просторна, което ще ви спести време и пари.

"Използването на един цвят в помещението е умен начин да създадете илюзия за повече пространство", разкрива Шарлот. Идеята е стените и мебелите да бъдат в един тон, което ще направи помещението да изглежда безкрайно.

Ако все пак търсите повече от един цвят, не се ограничавайте. Комбинирайте любимите нюанси, защото в крайна сметка вашият дом трябва да отразява вашата индивидуалност и вкус.

Шарлот съветва да изберете по – тъмен цвят за дограмата на прозореца и вратите и по – светъл за стените. Тогава те се явяват елемента, който привлича вниманието и всичко около тях изглежда по-леко и ефирно.

Експертът казва също, че трябва да подчертаем архитектурните особености на жилището си – арки, интересни елементи, корнизи, като ги боядисаме в близък до основния за стените тон.

Оцветете долната половина на стената с по-тъмни цветове, а горната в по – светли, които да прелеят в тавана. Така ще „счупите“ границите на стаята и нейният размер няма да прави впечатление.

И последният съвет на Шарлот – ако не искате да рискувате с тъмни стени, не забравяйте силата на тъмните мебели и аксесоари, които също предлагат перфектна възможност да интегрирате тъмните и смели тонове в дома си. 

Сподели: