10 организационни трика за малкия дом

Подредете като професионалист

2888

С нарастването на броя на семействата, живеещи на по-малки пространства, едно от най-големите предизвикателства, пред които те са изправени, е липсата на място за съхранение и организация. Крайният резултат са претрупани стаи и недостатъчно площ за всичко необходимо.

Канадската стилистка и декоратор Юлия Блек споделя 10 съвета за това как да се организираме и спестим мястото в малкото пространство, как да създадем баланс и как да се радвате на чист и подреден дом.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

1. Мислете вертикално

Ако имате много книги, мислете нестандартно и ги подредете на пода, използвате вертикално пространството.

2. Изберете монохромни цветове

Една монохромна цветова схема позволява на окото лесно да се движи из стаята и помага да се прикрие бъркотията. Така например тези стъклени парапети правят тесния коридор да се усеща по-широк, докато кръгла маса се противопоставя на правоъгълната форма на помещението.

3. Не забравяйте, че малките елементи могат да имат голямо влияние

"Едно от най-важните неща при декорирането е да отделите време", казва Джулия. Малките елементи са по-специални и създават по-голямо въздействие. Така, например метъра във винтидж стил добавя интерес, текстура, чар и топлина.

4. Съчетайте цветовете в стената

"Винаги е добра идея да съчетаете цветовете в стената, за да създадете илюзията за по-голямо пространство", казва Джулия. "Шкафовете, боядисани в същия цвят като стените, ги правят по-малко забележими."

Също така е важно да изберете мебели, които имат двойна функция. Табуретката може да бъде стол за крака, но може да се използва за напитки и храна, само като постави табла отгоре.

5. Променяйте често пространството

Важно е редовно да променяте пространство и да решите какво не ви е нужно. По – малко претъпканите пространства са по-привлекателни за окото.

6. Добавете текстура вместо цвят

За детската стая на дъщеря си Джулия не искаше обикновена стена, но тя не иска и да наруши монохромната си цветова схема, така че вместо това използваше текстура. Елегантните корнизи за полилеи и бялата тухлена стена добавят различно излъчване, без да променят  пространството. Кутията за играчки помага за поддържане на помещението подредено и добавя чар.

7. Осветете

В едно малко пространство, особено ако е в отворен план, е важно да има няколко слоя светлина, за да се усеща пространството по -уютно. Така, например стенните свещи добавят елемент на изкуство към стената.

8. Увеличете максимално вашите мебели

Високата маса до стената в кухнята изпълнява ролята както на място за хранене, така и на допълнителен плот. Отворените рафтове съхраняват  някои от любимите чинии и тенджери на Джулия и предоставят допълнително площ.

9. Използвайте мебели, монтирани на стена

Така ще имате допълнително място за съхранение, но ще освободите пода, което ще даде илюзия за пространство.

10. Сложете кошници за съхранение в къщата

Кошове или кошници стоят хубаво във всяка стая и същевременно помагат да поддържаме подредено и чисто. 

Сподели: