Kак да поддържате хладилника си чист и подреден с минимални усилия (част 1)

Kак да поддържате хладилника си чист и подреден с минимални усилия (част 1)

Дори най-заклетите привърженици на чистотата и реда не винаги могат да следят състоянието на хладилника, тъй като по време на съхранението на храната могат да останат неприятни миризми, както и петна и петна по рафтовете. Освен това различни бактерии и микроби се размножават в стените със скоростта на светлината. За да не се налага да миете хладилника всеки ден, вземете под внимание следните съвети.

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Съвет 1: Не съхранявайте храна в пликове

Много домакини са свикнали да съхраняват закупените продукти в торби. Този подход обаче само приближава момента на увреждането им. Например, ако оставите сирене в плик, след няколко дни то ще има вкус на пластмаса. Маслото, маста, колбасите, маргаринът и други високомаслени продукти се овлажняват и плесенясват в торбите. Освен това съществува риск от конденз, който ускорява развитието на бактерии.

Как да си направите сами ретро хладилник

Ретро хладилниците стават все по-модерни и популярни в последно време. За съжаление обаче те са и доста скъпи и не вс...

10/05/2016

Стъклените съдове са най-подходящи за съхранение на масло и сирене, а пушените меса могат безопасно да се опаковат в пергаментова хартия. Освен това някои продукти се чувстват страхотно в пластмасови кутии, но има едно предупреждение: определено трябва да обърнете внимание на факта, че са съответно етикетирани. Обикновено такива ястия са маркирани със специални икони - на дъното и стените е изобразена чаша или вилица с лъжица.

Съвет 2: Не поставяйте повече от една бутилка от един и същи продукт на рафта

Малко хора обичат да ходят до магазина всеки ден, особено след като след тежък работен ден не остават сили за такива пътувания. Следователно домакините обикновено отделят един почивен ден за покупки и се запасяват с храна веднага за една седмица предварително. В резултат на това в хладилника можете да намерите две кутии доматено пюре, три пакета сок, няколко бутилки кетчуп или друг сос. Но това само претрупва рафтовете и не оставя място за други, по-необходими продукти. Как да процедираме в този случай? Можете безопасно да съхранявате неотворени стоки на кухненския рафт. Същата майонеза или горчица няма да се развалят при стайна температура. Но отворените опаковки се съхраняват най-добре в хладилника.

Съвет 3: Организирайте храната 

Рафтовете в хладилника не трябва да се използват произволно, а разумно, защото всеки от тях поддържа определена температура, подходяща за съхранение на конкретни продукти. Така например средният рафт е идеално място за готвени ястия, сладкиши, колбаси. В този случай е по-добре да изсипете супата в съд с капак, увийте тортата в пергаментова хартия, увийте сандвичите с хранителен филм заедно с чинията.

 

Големите кутии са най-добри за съхранение на плодове и зеленчуци (но отделно една от друга, в противен случай етиленовият газ, който отделят някои плодове, може да причини по-бързото разваляне на зеленчуците). Долните рафтове са подходящи за месо и риба, горните два са за нетрайни продукти. Това могат да бъдат млечни продукти, сирене, колбаси. Специалистите препоръчват също да оставите яйцата на горния рафт. Противно на общоприетото мнение, че вратата на хладилника е най-подходяща за тях, това не е така. Тази зона има най-променлива температура, така че има риск яйцата да се развалят бързо. Тук можете безопасно да съхранявате само сосове и напитки с дълъг срок на годност.

Що се отнася до остатъците от храна, рафт на нивото на очите е идеалното място за тях, така че ще ги видите първи, когато отворите хладилника. Подредете ястията по срок на годност: например, зеленчукова яхния, приготвена днес, може да се прибере, но салата, приготвена вчера, е най-добре да се съхранява по-близо.

Съвет 4: Съхранявайте зелените подправки в чаши

Винаги има проблеми със зелените подправки - днес сте донесли пресни връзки копър и магданоз от пазара, а утре те изглеждат увехнали. Но това не е заради качеството на зеленината, а на условията на нейното съхранение. Обикновено слагаме билките в плик на долния рафт на хладилника или ги съхраняваме със зеленчуци и плодове. Но по-ефективен начин би бил да поставите връзка зеленина в чаша вода, да поставите отгоре найлонова торбичка, да направите малка дупка в нея за вентилация и да я поставите на долния рафт. За да запазите билките свежи по-дълго, сменяйте водата веднъж на ден и леко напръскайте листата и клонките със спрей. При този сценарий те могат да стоят в хладилника около седмица или дори повече.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...