Навици при чистене, които всъщност не ни помагат

И как да избегнете вредния ефект 

5426

Всеки има различни възгледи за това, как да почиства дома си, но не всички те водят до желания ефект. Някои повърхности, например, изискват специални почистващи препарати, при други е препоръчително да употребявате определени кърпи, а използването на погрешните инструменти може не да помогне, а да навреди на усилията ви…

Пролетно почистванеКогато следвате няколко лесни стъпки няма да усетите как иначе досадното чистене се превръща в детска игра

Ето няколко често срещани грешки, които всички правим

Сменяте дезинфектант с оцет

Съвети за екстремно почистванеСъвети за бързо почистване при неочаквани гости

Оцетът е ефективно почистващо средство, което премахва мазнините и създава филм за някои бактерии. Но той няма да предотврати разпространението на някои устойчиви микроби като грипния вирус, така че не забравяйте да използвате дезинфектант, особено ако се стремите да защитите семейството си по време на грипния сезон.

Използвате белина за всичко

Белината е много ефективен дезинфектант, но не е желателно да я ползвате навсякъде. Преди да се опитате да премахнете мръсотия, мухъл или някакви отпадъци, почистете и изплакнете мястото, преди да приложите белина. Избелването освен това може да бъде твърде сурово за някои повърхности като гранит или мрамор.

Смесвате амоняк с други почистващи препарати

Счита се, че амонякът е по-малко вреден за околната среда от белината и се среща често в много домакински почистващи препарати. Смесването на почистващи препарати на основата на амоняк с обаче белина може да бъде опасно. По същия начин, не се препоръчва използването на концентриран амоняк. Още по-добре е да го избягвате, ако имате някакъв вид респираторно заболяване.

Пренебрегвате покритието на пода

Когато чистите пода съобразете какъв е и използвайте точния препарат. Ако е запечатан, може да използвате определен препарат, но необработените или маслено обработени подове изискват специфична грижа.

Почиствате изцапаното от домашните любимци с оцет

Ако кучето се е изпишкало на килима е важно да реагирате бързо и да почистите, за да избегнете петна и миризми. Разреденият оцет е екологичен метод за почистване, но ако не искате да се борите с острия мирис на оцет след това, заложете на специален препарат за премахване на петна от домашни любимци.

 

Пропускате прахосмукачката

Няма прекалено често пускане на  прахосмукачката. С нея няма как да увредите килима или пода, ако използвате правилните накрайници. Мръсотията е абразивна и в крайна сметка ще си помогнете, ако редовно минавате с нея.

Бъркате дезинфекциране със санитизиране

Много хора бъркат дезинфекцията със санитаризация и следователно неправилно използват почистващи продукти. Ето разликата: За да бъдете един  продукт дезинфектант, разтворът трябва да убие 99,9% от бактериите за 30 секунди, докато препаратът за санитаризация трябва да убие всички организми в рамките на 10 минути. Четете етикетите на продуктите, за да сте сигурни, че сте оставили продукта да действа достатъчно дълго, за да свърши работата си.

 

Пропускате цикъла с гореща вода

Вярно е, че пускането на пералната машина в студения цикъл спестява пари и енергия, но студената вода е по-малко ефективна за унищожаване на вируси, бактерии и алергени. Изберете гореща вода, когато перете чаршафите и кърпите, за да увеличите почистващата сила.

 

Бършете с грешни кърпи

Не всички кърпи за почистване са еднакви. Много хора пренебрегват кърпата от микрофибър, но в действителност те имат много по-малко влакна от обикновените парцали за почистване. Това им дава възможност да привлекат дори микроскопични частици от мръсотия, които памучната кърпа вероятно би пропуснала, което ги прави идеални за домашно почистване.

Хитри трикове за почистване, които правят дома ни сияещЧистият дом е щастлив дом  
Сподели: