Как да поддържате стените чисти

В малко усилия и правилно планиране ще можете да създадете режим, с който да ...

7240

Стените у дома са сред податливите на замърсяване повърхности, въпреки, че на пръв поглед звучи учудващо. Помислете си обаче само – на тях се облягаме,  доближаваме мебелите, които оставят следи, пипаме ги, за да се подпрем. Ако имате деца пък, стените са и любимата повърхност за рисуване. Ето защо редовното им почистване и поддръжка е важна за цялостната визия на дома.

Стенните повърхности обаче са често деликатни, особено тези с тапети, така че винаги първо проверявайте начините за почистване на някое не видно място. Вижте какви съвети за поддръжка на стените дават от Good Houskeeping.

Стени с боя

Силно замърсената боядисана с боя стена може да се измие с разтвор на сапун, а след това минете с чиста вода. Следи от химикалка, пастел и цветен молив могат да бъдат отстранени, като първо ги натъркате внимателно с мека гума, след това забършете с памучен парцал.

За почистването може да използвате и разтвор от перилен препарат и топла вода или разтвор от бял оцет и вода. Навлажнете гъбата леко и натъркайте петното или замърсените участъци. Ако петното е по – упорито, смесете 1 чаена лъжица веро, вода и ¼ чаена лъжица бял оцет.

Стени, боядисани с латекс

Ако боята на латексова основа позволява миене, най-лесно ще почистите като смесите вода и малко почистващ препарат (внимавайте да не съдържа белина). Напоете мека гъба, изстискайте я и натъркайте стената с леки движения. След това завършете с мека суха кърпа.

Плат

Ако стената ви е облицована с текстилен материал, първо се запознайте с инструкциите на производителя за грижа и почистване. Не слагайте подобен тип покрития в зони, където лесно ще бъда пипани.  Почистете праха със суха кърпа или с мека четка към прахосмукачката.

Тапети

Не използвайте влажна гъба при тапетите, защото ще увредите повърхността им. Вместо това опитайте да премахнете петното с малко пресен хляб или мека микрофибърна гъба. Попитайте и за специален препарат, с който също може да решите проблема. Ако по стената има мазни петна, натупайте с талк или бебешка пудра, за да абсорбира мазнината. 

Ако тапетите ви са миещи се измийте с мека гъба, леко навлажнена, като почистването трябва да започва винаги отгоре надолу. При силно замърсяване към водата може да се прибави малко сапун. 

Сподели: