Как да поддържате хладилника си чист и подреден (част 1)

Как да поддържате хладилника си чист и подреден (част 1)

Хладилникът изисква много грижа, защото съществува висок риск от появата и развитието на вредни за здравето микроорганизми. Дори ако работи правилно и вътре няма неприятни миризми, той трябва да се мие редовно и да се спазват правилата за съхранение на храната.

Тези продукти не са за хладилника

Някои храни няма никаква нужда да бъдат съхранявани в хладилник. Вижте кои продукти страдат от студената среда: &nbs...

22/11/2015

Ето няколко трика за поддръжката му.

Съвет 1: Съхранявайте храната в затворени съдове

6 стъпки за организиран хладилник

Само с няколко прости стъоки вашият хладилник ще бъде чист и организиран, а вие няма да губите време в търсене. Пред...

03/06/2016

Много домакини са свикнали да поставят остатъците от вечерята в хладилника директно в тенджери, тигани или чинии. Не е изненадващо, че още на следващия ден храната губи привлекателния си вид и се покрива с неапетитна коричка. И ако съхранявате съдове в метални кутии, след известно време те ще започнат да се окисляват, което ще доведе до бързото им разваляне.

Затова е по-добре да прехвърлите готовата храна в специално предназначени за нея съдове. Стъклените съдове са се доказали като най-добри, но са подходящи и пластмасови изделия, които не съдържат вредни вещества. Що се отнася до сиренето, колбасите и други подобни продукти, те трябва да бъдат извадени от найлонови торбички и или увити в хранително фолио, или поставени в стъклени съдове. Също така е препоръчително да съхранявате зеленчуците и плодовете не в торба, а в специални мрежести торби, така че вътре да не се образува конденз.

Съвет 2: Не поставяйте всичко в хладилника

Когато купуваме няколко опаковки от един и същ продукт, в хладилника настава хаос – всичко лежи едно върху друго и е невъзможно да се намери.  Освен това свободното пространство бързо се изчерпва и започва игра на тетрис - храната и готовите ястия трябва да бъдат подредени по такъв начин, че всичко да пасва на рафтовете. Ако вече ви е писнало от тази ситуация, прочетете на опаковката при каква температура е препоръчително да съхранявате закупените продукти. Ще се изненадате, но някои от тях, неотворени, може да стоят на рафта на кухненския шкаф. Например, сос Уорчестър или горчица.

Съвет 3: Не препълвайте хладилника

Тази точка е свързана с предишната. Важно е въздухът да циркулира свободно в хладилника през цялото време. Затова не пълнете рафтовете с всякакви контейнери, бутилки, кутии и вакуумирани храни, в противен случай храната ще се охлади неравномерно. Освен това липсата на добра вентилация ще доведе до повишаване на нивото на влажност в хладилника. Какво означава това? Точно така, разпространението на бактерии и растежа на мухъл.

Съвет 4: Поставете зелениите в чаша, пълна с вода

Когато се приберете от магазина, веднага извадете билките от опаковката, поставете ги в чаша с вода и покрийте отгоре с найлонови торбички. Благодарение на този трик ще запазят свежестта си за дълго време.

Ако не сте успели да използвате всички зелении за една седмица, можете да ги изсушите. 

Още полезни съвети ще намерите в част 2 на статията...

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...