Остарели правила за декориране на малки пространства

Остарели правила за декориране на малки пространства

В света на интериорния дизайн тенденциите идват и си отиват, но някои правила за декориране на малки пространства са забележително устойчиви. Време е да се освободите от тези остарели представи и да прегърнете нова гледна точка за извличане на максимума от ограничените квадратни кадри. Малките пространства могат да бъдат също толкова стилни, функционални и привлекателни, колкото и по-големите. Ето защо ще разгледаме някои от старомодните насоки, които вече не са приложими, и ще предложим нови подходи към дизайна на малки пространства.

Малко жилище от 29 кв. м

Цените на имотите са високи и за това малките „дизайнерски апартаменти“ изживяват своя пик. Дори на малк...

19/12/2015

Изцяло белият мит

Остаряло правило: Малките пространства винаги трябва да бъдат боядисани в светли, неутрални цветове, за да се създаде илюзията за повече пространство.

Грешки при декорирането на малък апартамент

Дизайнери обясняват защо е безмислено да играем на сигурно (в никакъв случай бяла боя!), когато декорираме малка стая...

24/12/2015

Нов подход: Докато светлите цветове могат да създадат усещане за откритост, не се страхувайте да използвате по-тъмни или по-живи нюанси в малки пространства. Ярките акцентни стени или наситените цветове могат да добавят дълбочина и характер на вашата малка стая. Ключът е да използвате цвета стратегически, създавайки фокусни точки и добавяйки индивидуалност към пространството, без да го претоварвате.

Само малки мебели

Остаряло правило: В малка стая използвайте само малки мебели, за да увеличите пространството.

Нов подход: Малките мебели в малко пространство могат да изглеждат джуджета и не на място. Вместо това изберете няколко пропорционални парчета с подходящ размер. Помислете за многофункционални мебели като разтегателен диван или маса за хранене, които могат да се разширяват, когато е необходимо. Този подход може да направи вашето пространство по-балансирано и гъвкаво.

 

Избягване на шарки

Остаряло правило: Малките пространства трябва да имат обикновен декор без шарки, за да се избегне визуално претрупване.

Нов подход: Моделите, когато се използват обмислено, могат да добавят индивидуалност и усещане за измерение към една малка стая. Изберете по-малки шарки във вашия текстил, като килими, завеси и декоративни възглавници. Те могат да добавят интерес, без да претоварват пространството. Не се страхувайте да смесвате и съчетавате модели, но поддържайте цветовата палитра хармонична.

 

Строго минималистичен декор

Остаряло правило: Малките пространства трябва да бъдат строго минималистични, за да се предотврати претрупан вид.

Нов подход: Докато безпорядъкът трябва да се избягва, минимализмът не трябва да бъде единствената опция за стил за малки пространства. Прегърнете личния си стил и включете нещата, които са важни за вас. Просто не забравяйте да го поддържате организиран. Включете решения за съхранение като рафтове, вградени елементи и скрито място за съхранение, за да поддържате чист и семпъл вид.

Ниските тавани изискват ниски мебели

Остаряло правило: Ако имате ниски тавани, мебелите ви трябва да са ниски до земята, за да създават илюзия за височина.

Нов подход: Прегърнете уютната атмосфера, създадена от ниските тавани. Изберете мебели с различна височина, включително по-високи като рафтове за книги или високи подови лампи. Това ще привлече погледа нагоре и ще добави визуален интерес, което ще направи вашето пространство по-динамично и по-малко предсказуемо.

 

Килим от стена до стена

Остаряло правило: Килимите от стена до стена са задължителни в малките пространства, за да бъдат уютни.

Нов подход: Килимите могат да направят пространството по-уютно, но също така могат да го направят да изглежда по-малко. Помислете дали да не използвате килими или да изберете твърди подови настилки като дърво или плочки и стратегически да поставите килими, за да определите различни зони в стаята. Това ще помогне да се запази илюзията за пространство, като същевременно ще осигури топлина и текстура.

Декорирането на малки пространства не означава придържане към остарели правила, които задушават креативността и индивидуалността. Става въпрос за намиране на правилния баланс между функционалност и естетика, като същевременно се вземат предвид личните ви предпочитания. Прегърнете цветовете, шарките и различните височини на мебелите, за да създадете визуално привлекателно и функционално малко пространство, което наистина отразява вашия стил. Не забравяйте, че няма фиксирани правила в дизайна – само насоки, които да ви помогнат да създадете пространство, което да се чувствате подходящо за вас.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...