Как да почиствате плочките

Лесно и ефективно

3070

Почистването на плочките, било то в банята, душ кабина, в кухнята или коридора е задължително, ако искате вашият дом да блести (без да се налага да полагате твърде много усилия). От Real Homes ни показват как да се справим с проблема бързо и ефективно.

3 лесни начина за блестящи плочкиС правилните грижи ще имате винаги чисти плочки

Преди да почистите плочките, важно е да знаете какъв тип са те, за да не причини някакви щети.

Керамичните и порцелановите плочки се почистват лесно с повечето почистващи продукти и разтвори. Мраморът обаче, може да бъде повреден от киселини като лимон и оцет, както и от абразивни препарати.

Идеи за кухненски плот с плочкиЕлегантно, изчистено и столно решение за всяка кухня

Как да почистите мраморни плочки

1. Можете да почистите мраморни плочи с вода и мека кърпа от микрофибър, като не използвате абразивни препарати, за да не надраскате повърхността.

2. Ако подът е много мръсен, сложете мек сапун и забършете с топла вода.

3. Ако премахвате петно, навлажнете с вода, покрийте с гъста паста от сода за хляб и вода, и оставете за 24 часа. Използвайте влажна кърпа, за да избършете разтвора и повторете.

Когато почиствате плочки в баня, е добра практика да пуснете горещ душ за няколко минути, преди да започнете да почиствате, за да разкисне мръсотията. Така ще очистите по – лесно.

Първо почистете фугите. Замърсяването от фугите вероятно ще падне върху плочките, така че след това можете да го избършете.

 

1. Почистване на плочките с лимон

Лимонът е отличен продукт за почистване на плочки благодарение на естествените си киселинни свойства. Напълнете спрей бутилка с лимонов сок и напръскайте върху плочките, преди да ги почистите с влажна кърпа или гъба.

Можете също така да накиснете кърпа директно в лимонов сок, преди да избършете плочките, след това изплакнете с топла вода.

2. Почистване на плочките с оцет

Белият оцет е естествен дезинфектант, който работи брилянтно като средство за почистване на плочки. Смесете еднакво количество дестилиран бял оцет и вода в спрей бутилка, след това напръскайте върху плочките и избършете с влажна кърпа.

 

3. Почистване на плочките със сода за хляб

Содата е ефективен почистващ препарат за плочки, особено за упорити петна и фуги.

За да почистите плочките с сода за хляб, поръсете с тънък слой прах, след това избършете с кърпа, напоена с лимонов сок, преди да изплакнете с топла вода. 

Можете да почистите подовите плочки с някой от изброените по-горе методи. Препоръчваме ви да оставяте плочките на пода за последно, ако почиствате банята или кухнята си, защото мръсотията ще падне долу.

Как с керамични плочки да преобразим домаГранитогресът се наложи като алтернатива на скъпите подови настилки
Сподели: