Десет от най-често срещаните грешки когато избираме цвят за стаята

Обзаведете с мярка и вкус

15851

Решението кой цвят да изберем за интериора е едно от най-важните, които трябва да вземем когато обзавеждаме дома или правим ремонт. Цветът дава атмосфера, придава характер, настроение и излъчване на стаята. Често обаче избираме неправилния цвят за стаята и въпреки красивите и скъпи мебели, ефектът се губи.

Предлагаме ви поглед към най-честите грешки, които се допускат при цветовите комбинации.

По – бяло вместо бяло

Напълно белият интериор изглежда стерилен и скучен. Затова добавете живи цветове и ярки аксесоари за по – стилно и интересно излъчване.

Неправилно цветово зониране

При апартаментите отворен план много хора решават да използват цветове, за да определят зоните на помещението. Обикновено това става, боядисвайки стените в различни цветове. Често обаче няма нужда от подобно оцветяване, затова преценете правилно доклко това цветово разделение е нужно.

Преследвате тенденциите

Когато преследвате различни тенденции в търсене на правилния дизайн, може да сгрешим. Така например прекалената употреба на неутрални цветове ( в ляво) прави стаята скучна.

Неправилно осветление и цветове на мебелите

Когато избирате осветление и мебели, имайте предвид, че естествената светлина осветява денем, а изкуствената вечер. Затова ако мебелите във вашия дом за тъмни на цвят, изберете силно осветление и повече осветителни тела.

Оставяте пода за накрая

Когато избират цвят и материал за пода, направете го заедно с всичко останало. Подът привлича не по – малко погледа и оказва влияние върху цялостния облик на стаята.

Неправилно съотношение на цветове

Когато искате да комбинирате цветове, не ги правете в равно съотношение. Изберете един основен цвят и един цвят акцент за аксесоарите.

Неправилна комбинация на контрастните цветове

Играта с контрастни цветове е ходене по тънка линия и може да бъде стилно решение или лош вкус. Ако е второто, лошата атмосфера може да ви попречи да се отпуснете и да дразни. Бъдете умерени при избора, за да не изглежда стаята неестетично.

Монохрамен интериор

Не залагайте на монохрамен интериор. Ако имате любим цвят, нека той да бъде акцент.

Комбинация на цветове

Сини стени, тъмен таван, цветен килим и друг цвят диван. Бъдете умерени, избирайте неутрални цветове мебели и боядисайте цветна стена или акцентирайте с цветна мебел, но до стена с неутрален цвят.

Ярки цветове

Колкото и да харесвате ярките цветове, не прекалявайте с тях. Нека бъдат максимум два и то умерено. 

Сподели: