9 начина да използвате храната с изтекъл срок

Изненадващи неща, които можете да направите със стари хранителни продукти &n...

476

Във всеки шкаф или хладилник се крие храна, чийто срок на годност вече е изтекъл. Освен ако не е безвъзвратно развалена, тя може да намери ново приложение, при това, учудващо полезно.

Фурна, която разпознава хранатаБъдещето в готвенето вече е тук

По принцип всяка храна трябва да има указан срок, в който тя е годна за консумация. Реално този срок е условен и има още няколко дни след това, когато може спокойно да я консумираме.  Ако все пак не искате да рискувате, вижте как да я използвате.

1. Майонеза

Как да организираме кухнята, за да спрем да хвърляме хранаПланирането е в основата на всичко

Използвайте старата майонеза, за да почистите уредите от неръждаема стомана. Звучи странно, но съдържанието на масло в майонезата ще направи уредите сияещи.

2. Кисело мляко

Може да използвате старото (не вкиснало) кисело мляко, за да направите ексфолираща маска за лице! То е богато на млечна киселина, която помага за премахване на мъртвите кожни клетки.

В малка купа разбъркайте 2 супени лъжици кисело мляко и 1 супена лъжица мед. Нанесете сместа върху лицето си на равномерен слой. Оставете я да престои 15 минути, след което  измийте с топла вода.

3. Мляно кафе

Ако вашето смляно кафе е старо, може да го използвате като скраб за лице и тяло! Кафето е пълно с антиоксиданти и има стягащо действие, комбинация, която може да помогне за подхранване и тонизиране на кожата.

Просто смесете остарялото мляно кафе с мляко, за да направите паста. Натрийте върху кожата си за около минута. След това оставете сместа да престои 20 минути и изплакнете.

4. Мляко

Имате ли кутия с мляко, което е започнало да се вкисва? Използвайте го за сладкиш! Добавете го към торти, бисквити, вафли и палачинки вместо мътеница.

5. Позавехнали билки и зеленчуци

Имате пресни билки или зеленчуци, които са започнали да повяхват? Нарежете ги и ги сложете във фризера, и ги използвайте за домашно приготвен бульон.

6. Кафява захар

Не е приятно да загребете захар и да установите, че е втвърдена като тухла. Но с помощта на блендера ще решите проблема, само пуснете няколко пулса и готово.

7. Хляб

Старият хляб не е добър за ядене, но е страхотен за галета. Смелете в блендер и ще имате основата за панировка.

8. Яйца

Ако имате стари яйца, запазете черупките! Те са чудесни за вашата градина, защото са богати на калций и други минерали. Просто ги смачкайте на малки парченца и поръсете около растенията. Можете също така да поръсите с яйчени черупки по време на пролетното садене.

9. Авокадо

Прекалено зрелият плод авокадо не е вкусен, но е чудесно овлажняващо средство за косата ви! Намачкайте авокадото в купа, след това нанесете пюрето на влажна или суха коса. Оставете да престои един час, след това измийте с шампоан и балсам. Косата ви ще бъде копринено гладка и хидратирана!

11 знака, че храната е развалена Как да съхраняваме правилно продуктите
Сподели: