8 правила за чист и подреден дом

Как лесно и без усилия да организирате хаоса  

2450

За да имате организиран дом, не е нужно кошниците за съхранение да съвпадат, казва Фей Уолф, която е професионален организатор и автор на книги за подредба на дома. По думите й няма правилен или неправилен начин да се организира един дом. Всъщност концепцията за подредба може да бъде толкова елементарна, че много хора дори не подозират. Уолф съветва да приемете несъвършенството на някои неща и да забравите за лъскавите домове, които ни гледат от страниците на списанията и Pinterest. Не купувайте скъпи кутии за съхранение, понякога дори с рециклирани кутии и етикети може да постигнете ред и организация, съветва тя.

Ето няколко съвета от нея.

Преди да започнете, променете мисленето си. Вие организирате дома си, защото така ще ви бъде удобно и комфортно в него, ще пречистите не само съзнанието си, но и физически ще се избавите от ненужни вещи, ще освободите пространство и ще внесете положителна енергия.

Организирайте се

Изберете няколко кутии или плика, на които поставете етикет – За изхвърляне, За подаряване, Рециклиране, За друго място. Отделете си достатъчно време, не бързайте да приключите с почистването. Не бъдете емоционални и сантиментални да оставяте някои неща, запазете само тези, от които в действителност имате нужда.

Съхранявайте сходни предмети

Когато търсите нещо, което сте забравили къде сте го прибрали, не го ли правите по пътя на логиката. Тогава групирайте така вещите, че да ви бъде лесно да ги откриете след това. Например химикалки и моливи заедно, офис консумативи, панделки за увиване с хартия за увиване, бинт и лепенки при медикаментите.

Бъдете креативни с кутиите за съхранение

След като сте събрали нещата по категории и знаете къде ще ги сложите в стаята, време е да помислите и за кутии за съхранението им. Добрата новина е, че вероятно разполагате с това, което ви е нужно – кутии от телефони или обувки, малки бурканчета, купички, които не използвате, хартиени чанти…

Слагайте етикети

Разбира се, няма как да си спомняте за всяко едно нещо, което сте сложили в дадена кутия, затова най-лесният начин е да слагате етикети. Може да напишете само Офис – консумативи, а ако искате да сте по – прецизни, залепете списък с нещата, които имате вътре. Чувствайте се свободни да направите нещата така, както ще ви бъде най-удобно.

Спрете бъркотията с хартиените бележки

Кутията ни обикновено е пълна с всякакви писма за сметки. Всъщност голяма част от тях може да откажем и да се абонираме за електронната им версия. Ако все пак не искате да го направите, сложете хоризонтален органайзер за документи, в който подредете – сметки, брошури, документи. Проверявайте ги периодично и изхвърляйте това, което не ви трябва.

Определете си чекмедже за всичко

Няма какво да се лъжем. Колкото и да сме старателни и организирани, винаги има един момент, в който поради липса на време или желание, просто хвърляме нещо на масата. Затова си определете едно чекмедже, в което да слагате всякакви „джаджи“. Веднъж на две седмици го преглеждайте и изхвърляйте каквото не ви е нужно. 

Сподели: