11 неща у дома, които забравяме на почистим

Вие колко от тях пропускате?

1330

Има някои части на дома, за които полагаме много усилия, за да почистим – подът, плотовете, шкафовете, повърхностите на мебелите, мивката. Има обаче и такива, които пренебрегваме и забравяме за тях, а прахът, мръсотията и микробите се трупат. Огледайте се и вижте, кои са най-често забравяните зони за почистване в дома.

Дръжките в кухнята

Цапате ли си ръцете докто приготвяте вечерята? Със сигурност в процеса на готвене използвате някоя, с която да отворите вратата на хладилника, дори ако току-що сте приключили с преработката на суровото месо. Ако не се почистват, хладилникът, фризерът и дръжките на фурната се превръщат в гнездо за бацили и бактерии. Почиствайте ги  веднъж седмично със смес от 1 част гореща вода и 1 част оцет.

Поставка за четки за зъби

Поставката, в която слагаме четките събира толкова много бактерии. Пускайте я в миялната машина веднъж седмично или стерилизирайте ръчно с топла вода и сапун. Също така е добра идея да стерилизирате четките за зъби, особено по време на грипния сезон.

Компютърните аксесоари

 

Спомнете си за ситуациите, в които сте кашляли, кихали или издухали носа си на бюрото си. Сега се сетете за последното почистване на мишката и клавиатурата. Забършете старателно с антибактериални кърпи, а ако имате възможност, отворете клавиатурата и почистете внимателно.

Подложки за хранене

Те са чудесни да предпазите масата от капки, храна или трохи, но се цапат много бързо. Ако са винилови, почиствайте всеки ден с топла вода и сапун. Текстилните перете на два- три дни.

Парапети

Тях ги докосваме почти несъзнателно и съответно се цапат много бързо. Затова не занбравяйте да ги почиствате редовно с дезинфекционен разтвор.

Ключовете за осветление

Всеки ден светваме и гасим осветлението, пипаме ключовете с мръсни или мокри ръце. А кога ги почистихте? Ако отговорът е Никога или Отдавна, вземете една антибактериална кърпа или навлажнете микрофибър с малко обезмаслител и минете старателно.

Торбите за пазар за многократна употреба

 

Торбите за многократна употреба са чудесни: носите в тях тежки неща и осигуряват екологична алтернатива на пликчетата. Въпреки това, те могат да започнат да миришат и да се превърнат в място за размножаване на бактерии и плесени, ако не се перат. Пускайте ги в пералната машина редовно.

Формички за лед

Лесно е просто да зареждате кутиите за лед, без да мислите, но те лесно могат да поемат от миризмите на фризера. Преди да ги напълните, измийте ги с топла вода и забършете.

Отцедникът за съдове

Това, че слагаме на него да съхнат измитите съдове, не означава, че не се събират бактериите. Водата, която се отцежда е развъдник за микроби. Решението е да миете и самия отцедник с топла вода и сапун веднъж седмично. 

Сподели: