8 неща, които трябва да се перат и почистват по-рядко

8 неща, които трябва да се перат и почистват по-рядко

Някои хора не могат да се накарат да направят общо почистване с месеци, докато други почистват всичко толкова често, че се чудите откъде имат време и енергия. Умереността обаче е важна във всичко. Вижте кои неща не се нуждаят от редовно пране и могат да се повредят поради прекомерна грижа.

Трикове за бързо почистване

Почистването е може би едно от най - неприятните за повечето домакини задължения. Цялата процедура по търкане, четкан...

13/05/2016

1. Кърпи

Няма смисъл да перете кърпите за ръце на всеки два-три дни. Можете спокойно да ги използвате една седмица, а след това, заедно с други текстилни изделия, да ги поставите в пералнята. Когато става въпрос за кърпи за баня, експертите препоръчват изпирането им след три-четири употреби, тъй като душът пренася не само влагата върху тях, но и потта, бактериите и кожните клетки. Освен това кърпите абсорбират много вода и могат да се превърнат в отлична среда за развитие на бактерии.

Хитри трикове за почистване, които правят дома ни сияещ

Използвайте картонено руло, за да почистите трудностъпните места Смачкайте горната част, а долната нанижете на тръ...

01/06/2016

2. Дървени мебели

Най-често използваме спрейове на основата на восък за почистване и полиране на дървени мебели. Те бързо премахват всички замърсявания, включително прах и петна, а също така придават на повърхностите красив блясък. Има обаче едно предупреждение - спрейовете допринасят за образуването на мазни отлагания, така че ако ги използвате повече от два пъти месечно, дървото ще привлече повече мръсотия.

3. Чугунени тигани

Миете ли и чугунени тигани с веро? Ако след готвене в тигана е останало само растително масло, можете да отстраните останалото масло със салфетка или хартиена кърпа - това ще бъде достатъчно. Ако забележите остатъци от загоряла храна, използвайте разтвор от малко количество сол и вода за почистване. Също така е важно да изсушите тигана добре след измиване, за да предотвратите образуването на ръжда - дори няколко капки вода могат да причинят следи от корозия, така че трябва да внимавате.

4. Огледала

Друго нещо, което не трябва да миете твърде често, са огледалата. Ще ви кажем защо. Частиците на препарата премахват яркостта от повърхността, правейки я матова. С течение на времето могат да се появят грозни черни петна по ръбовете и дори в средата, което ще се отрази негативно на функционалността на огледалото.

5. Мека мебел

Диваните и фотьойлите са подложени на много големи натоварвания, особено ако вкъщи има малки деца или домашни любимци. По меката мебел остават следи от храна и напитки, вълна, различни петна. За да премахнат всички съществуващи замърсявания, домакините прибягват до драстични мерки: вземат четка, агресивен почистващ препарат и започват безмилостно да търкат тъканта с надеждата, че след няколко минути тя ще блести чиста.

В действителност всичко изобщо не е толкова розово: мръсотията и сапунената вода проникват още по-дълбоко в тапицерията и петната стават още по-забележими. Най-добрият вариант е да извикате специалист по почистване на мебели, който да ги почисти.

6. Пердета

Всеки продукт, дори и този, с който работите много внимателно, с времето натрупва прах и мръсотия. Завесите не са изключение. Това обаче не означава, че трябва да се мият всеки месец – три-четири пъти годишно е достатъчно. Ако прекалите, завесата ще се разтегне, ще загуби оригиналния си цвят и ще изглежда като безформено парче плат.

 

7. Печка

Дори и да прекарвате много време в кухнята, няма смисъл да миете печката старателно с агресивни домакински химикали всеки ден. Ако нещо се разлее или пръсне по време на готвене, просто избършете петната с хартиена кърпа или влажна кърпа - това ще бъде достатъчно.

8. Пуловери и дънки

Вълнените пуловери имат негативно отношение към прането - те губят формата си много бързо, особено ако перете на високи обороти или висока температура или ако се сушат неправилно. Ако ги носите с тениска, можете да ги сложите в пералнята след 6-7 обличания, не по-често.

Що се отнася до дънките, те могат да се перат след четири или пет носения. 

Източник снимки:
pexels.com
pixabay.com
freepik.com
unsplash.com

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...