6 начина за пестене на електроенергия

6 начина за пестене на електроенергия

Съзнателното отношение към потреблението на енергия има много плюсове. По този начин ние не само допринасяме за опазването на природата, но и значително намаляваме разходите си. За щастие в повечето случи не се изискват никакви сложни схеми, а малки, но съзнателни промени. А резултатите ще усетите след няколко месеца.

5 фън шуй правила за позитивна енергия в дома

Ако има моменти, в които чувствате дисхармония и подтиснатост у дома, може да се дължи на лоша енергия. Според древно...

22/10/2016

Когато излизате, изгасете лампата

Смята се, че с включване и изключване на електрическа крушка се харчи много енергия. Следователно, уж, е по-евтино да оставите светлината включена за кратко време, вместо да я изключите. Това е вярно, когато става въпрос за старите крушки с нажежаема жичка. Но съвременните им събратя при стартиране консумират точно същото количество, както при стандартна работа - така че винаги изключвайте осветлението, ако напускате стаята за повече време. И ако в стаите има стари крушки, заменете ги с LED.

5 уреда, които черпят енергия, дори да са изключени

Знаете ли, че някои от домашните уреди могат да продължат да работят дори когато сте изключили бутона за захранване? ...

28/07/2017

Сварете вода по най-евтиния начин

Как ще сварите вода с по-малко енергия - в електрическа кана или директно на котлона? Въпросът се смята за почти философски, но тук има победител. Електрическата кана се счита за по-икономичен начин, ако в кухнята имате печка от старите. Факт е, че каната загрява водата отвътре, докато чайник, стоящ на котлона, се затопля отвън. Но за собствениците на газови и индукционни котлони ще бъде по-бързо и по-икономично да сварят вода на печката, отколкото в електрическа кана.

Изключете от ел. мрежата електрическите уреди

Много домакински уреди в домовете ни консумират енергия "от нулата" - просто в режим на готовност. Компютри, телевизори, декодери, докинг станции… Изключете ги от контакта, ако излизате или няма да ги използвате за дълго.

Изберете най-добрия цикъл за пране

Въпреки че еко прането отнема повече време, то използва по-малко енергия и вода. Ако вашата пералня има тази опция , изберете я, ако е възможно. За да спестите енергия, настройте по-ниска температура и използвайте уредите разумно – изчакайте, докато се натрупа достатъчно пране, за да напълните пералнята.

 

Затоплете храната в микровълновата

Ако искате да спестите енергия, опитайте се да готвите и претопляте храна в микровълнова, а не в електрическа фурна. Обикновено претоплянето на готово ястие изразходва около 5% от енергията в сравнение с нагряването във фурната.

 

Отоплявайте се интелигентно

Регулирайте нагревателите в помещения, където не прекарвате много време - оставете ги изключени или настроени на минимална стойност през студения сезон. Същото важи и за електрическите радиатори, закачалките за кърпи или подовото отопление – не е необходимо да се използват 24/7.

5 начина да спестите енергия у дома

С настъпването на студените месеци започват да растат и разходите за електроенергия. Как обаче да спестим малко пари,...

03/10/2017
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...