5 уреда, които черпят енергия, дори да са изключени

5 уреда, които черпят енергия, дори да са изключени

Знаете ли, че някои от домашните уреди могат да продължат да работят дори когато сте изключили бутона за захранване?

От Bright Side правят експеримент като разглеждат няколко ежедневно използвани устройства, за да определят кои от тях, въпреки, че са изключени продължават да черпят енергия.

Захранването на телефона

Зарядно устройство, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма свързано устройство. Мощността е минимална и реално няма как да се отрази на сметките ни.

Черпи по 1.2 W на ден.

Цифров тв тунер

Телевизионните тунери продължават да работят и след като ги изключите, което води и до малко, но допълнителни лева за енергия на година.

Повечето от нас дори не се замислят да превключат тунера в режим на готовност, мислейки, че изключването на телевизора е достатъчно. Това води до увеличение на разходите обаче.

Черпи по 22 W на ден.

Компютър и лаптоп

Дори изключени, компютрите и лаптопите продължават да работят. Ето защо е добре да ги изключите и от контакта.

Черпят по 96 W на ден.

Телевизор

Когато натиснете копчето за изключване на телевизора, той остава в режим на готовност. Почти няма човек, който да го изключва от захранването, но все пак имайте предвид, че гори по около 24 W на ден.

Уреди с часовник

Дори и фурната, която има вграден часовник черпи енергия. На ден тя гори по 108 W.

Трябва ли да ги изключите?

Според повечето хора всички тези ватове са минимални и не оказва почти никакво влияние върху месечните им сметки. Според експерти обаче е добре да ги изключвате, особено ако ви няма, защото при евентуален токов удар може да изгорят. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...