4 трика за чистене от баба, които вече не работят

4 трика за чистене от баба, които вече не работят

Повечето хора чистят, без да се замислят, следвайки свои си правила. Когато става въпрос обаче за по – сериозни предизвикателства като махане на петно или гладене на деликатна материя, веднага звъним на мама или баба, които да ни подскажат със старите трикове как да се справим с проблема.

И ако някои от тях все още действат, има и такива, които съвсем не са актуални.

Вижте 4 трика за чистене от баба, които вече не работят и 6 които са все още актуални.

Не използвайте лак за коса, за да махнете статичното електричество от завесата

Въпреки, че в продължение на години хората са пръскали лак за коса, за да премахнат наелектризирането, днес експертите предупреждава, че това не е правилно, защото ще направи плата лепкав и може да остави петна.

Не бършете прозорците с вестник

Въпреки че много хора се кълнат, че това е най-добрият начин да почистите прозорците дори без препарат, истината е, че с него по рамката остават черни петна. Освен това хартията по – трудно абсорбира водата от стъклото.

Не се съхранявайте бельо с восъчна хартия между  него

Ако баба ви ви е казала, че восъчна хартия слага бариера между чаршафи, калъфки за възглавници и други сгънати платове и ги предпазва от оцветяване, не го правете повече. Восъкът може да се стопи върху бельото, особено ако ги съхранявате на място, което е топло. Вместо това, използвайте листа бяла хартия.

Не използвайте сол, за да предотвратите избледняване на цвета

Може би сте чували, че ако накиснете дрехи в солена вода ще предпазите цветовете от избледняване. Според последните проучвания обаче в това няма истина.

Почистете вентилатора с калъфка

Вместо да се използва парцал или пера за почистване на вентилатора, сложете калъфка от възглавница на перките, в  които ще се събере праха.

Използвайте фъстъчено масло, за да махнете дъвка от косата

Следващия път, когато детето ви си направи прическа с дъвка, не посягайте към ножиците.  Вземете фъстъчено масло и сложете щедро количество върху дъвката, след което започнете внимателно да втривате . Много бързо тя сама ще се отлепи от кичура коса.

Освежете пода със сода за хляб

Дори и с толкова много продукти на пазара, този естествен дезодорант все още е едно от най-добрите средства за почистване, благодарение на нежния абразив. Просто смесете с малко вода, натрийте повърхността и изплакнете.

Излъскайте сребърните прибори с паста за зъби

Обтрийте съдовете с паста и мек парцал и те ще заблестят.

Махнете лепкавите етикети с олио

Ако имате бутилки или буркани с остатъци от етикети, натрийте ги с олио и след това почистете. Мазнината ще направи премахването лесно.

Мийте стени от горе до долу

Повечето хора предпочитат да започнат да мият стените отдолу нагоре, за да не капе мръсна вода. За да не оставите мръсни следи по почистената част, започнете почистването в обратна посока. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...