12 навика, с които ще намалите бъркотията у дома

Не се примирявайте с хаоса  

599

Бъркотията и разхвърляният дом не само са причина за лошия вид на дома ви, но и също така могат да повлияят на психическото и емоционалното ви състояние. Ето защо е важно да положите усилия и да се постараете да поддържате чист и подреден дом.

7 идеи за бърза организация, които трябва да опитатеЛесни за изпълнение и много идейни

Вижте 12 начина, с които ще редуцирате бъркотията в жилището си.

1. Не носете в дома ненужна поща (брошури, бланки, реклами…). В момента, в който я вземете от пощенската кутия веднага я изхвърлете.

4 лесни стъпки за чист и организиран домНека те да станат част от вашето ежедневие

2. Помислете, преди да вземете нещо, което ви се дава безплатно.

3. Вместо да получавате хартиени сметки, поискайте да ви ги плащат онлайн по мейл.

4. Отваряйте пощата си на работното място или в кухнята. Веднага подредете важните документи и писма, изхвърлете всичко ненужно.

5. Организирайте в дома си няколко кутии, които да ползвате за ненужни вещи, които да изхвърлите, за подаряване и една за дарение/ благотворителност.

6. Определете си бюджет и не купувайте ненужни вещи за дома. Трябва ли ви още една ваза или нова кухненска джаджа, при положение, че имате вече такава?

7. Не дръжте по шкафове и чекмеджета получени при доставка на храна пликчета сол и пипер, соев сос или пластмасови прибори.  

8. Намерете място за всяко нещо в дома си, а това, за което няма – изхвърлете!

9. Използвайте приложение, за да съхранявате документи. Тези, които са стари и които няма нужда да бъдат на хартиен носител може да сканирате. Махнете стари договори, сметки и гаранции.

10. Създайте си навик да прибирате всичко, което извадите. Ако ви отнема по – малко от минута – направете го сега.

11. Научете се да вършите две неща едновременно. Докато чакате водата за пастата да заври – избършете плота. Докато бършете пода, проберете обувките. Минавайки да вземете нещо от другата стая, оправете възглавниците….

 12. Изградете навици в семейството, нека всеки да има своите задължения. Например съпругът ви да изхвърля кофата, децата да не излизат или да гледат телевизия, преди да оправят стаята си, в един ден от седмицата организирайте семейно почистване. Нека всеки член от семейството да помага за вечерята – да сложи чиниите, да подреди масата. Така всички ще бъдат съпричастни и ще ценят труда.

30 идеи как да организирате малкото пространствоМалък апартамент – няма проблем. Основното нещо, което трябва да направите е да организирате пространството. И така вашето кътче ще се превърне в комфортно за живот място или за приятна вечер...
Сподели: