10 причини домът ви да ви разболява

Внимавайте дори и с ежедневните неща от домакинството

39550

Токсични химикали  у дома може да се окажат причина за много алергии и болести. Ето къде се съдържат те и как да се предпазите

Прах

Прахът по трудните за достигане ъгли или места като върху повърхността на мебелите може да се окаже не само причина да кихате, но и да бъде токсичен. Според изследвания, анализиращи различни проби прах, в него се крият потенциално опасни токсични вещества, които могат да причинят рак. В детските играчки и виниловите настилки се съдържат фталати, а в продуктите за почистване феноли. За да минимизирате риска от алергии и заболявания, почиствайте редовно с прахосмукачка и бършете прахта.

Освежители за въздух

Ако сте обсебени от манията в дома ви да мирише добре, може да се окаже лошо за здравето ви. Ароматни свещи, дифузери на основата на малка, ароматизатори или спрейовечесто съдържат фталати, химикали, които могат да доведат до нарушения в ендокринната система. Най-безопасният начин да мирише домът ви добре е като освежите с натурални етерични масла, цветя или просто да отворите прозорците.

Пластмасата в кухнята

Пластмасови кутии за съхранение често съдържат вредни химикали като BPA, които попадат в храната. Поликарбонатни пластмаси като бутилки за вода за многократна употреба, чаши за напитки или прибори за еднократна употреба също често съдържат вредните вещества, които могат да се окажат причина за развитие на рак и диабет. Ако на опаковката пише „"без бисфенол" не се заблуждавайте. Много производители просто заменени BPA с друг подобен химикал от едно и също семейство. Избягвайте пластмасата и избирайте стъкло.

Белина

Белината прави плочките в банята блестящи и премахва мухълът, но с течение на времето фугите се разрушават, което прави възможно появата на повече мухъл. Опитайте се да почиствате с водороден пероксид и вода и осигурете вентилация в помещението.  

Килим върху целия под

Ако имате килим, който заема целия под на стаята, може да се окаже голям проблем, ако не се грижите за него. В килима се набива много прах и микроскопични частици, които предизвикват алергия. А ако не се събувате, влизайки у дома, се превръща и в място, което събира камъчета и мръсотия от отвън. Затова редовно минавайте с прахосмукачка и чистете килима.

Незалепващи тигани и тенджери

Все повече проучвания сочат, че готвенето в тефлонови съдове може да бъде опасно за здравето, защото се отделят опасни вещества при нагряване. Избирайте керамични, чугунени или уреди от неръждаема стомана.

Консервирана храна

Консервите може да са евтини, но някои от тях може да се окажат и опасни за здравето ви. В някои кутии се съдържа ВРА, които се прехвърят в храната, ако е сипана гореща. Все пак много компании твърдят, че се взимат мерки в процеса на производство да не се стигне до подобни проблеми, но ако не сте сигурни купувайте в буркан или замразени. 

Ароматни пръчици

Горенето на ароматни пръчици изпуска голямо количество прахови частици във въздуха, които след това могат да попаднат в дихателните пътища. Те също често съдържат следи от химикали, които могат да причинят дразнене на кожата.

Растения

Стайните растения могат да направят повече от това да променят дома ви и да внесат свежест. Според изследвания растения като гербер, маргаритка, бамбук могат да помогнат в премахването на вредни замърсители като въглероден оксид.

Прането

Ако често използвате омекотител, може да предизвикате кожни алергии. Затова внимателно четете етикетите на препаратите и избягвайте парфюмираните. 

Сподели: