Стъклена кухня, която ще ви заплени

Готвене от ново измерение

523

Тенденциите в модерна кухня в последното десетилетие говорят за минимализъм, изчистени форми, прави форми, почти невидими уреди, високи шкафове, скрити врати. Ефектът на перфектна подредба обаче дали не е прекалено краен?

Изглежда на това мнение са архитектите от датската фирма MVRDV, които отиват в другата крайност като предлагат проект за напълно прозрачна стъклена кухня. При нея се вижда всичкo, дори и не твърде естетичните маркучи на миялната машина и уредите.

tesy.bg

Модулите съдържат чекмеджета, рафтове, шкафове и кранове, които буквално ни призовават за прозрачност и яснота. И определено нямаме право на разхвърляност и хаос при една подобна кухня.

Ползвателите на кухнята ще имат и практическа полза от подобен кухненски остров – съвсем лесно, само с един поглед те ще имат поглед към прибори, аксесоари, храната, дори отпадъците.

Дизайнерите описват тази кухня като част от околната среда, където всичко трябва да бъде ясно, чисто и видимо. Кухнята е символ на прозрачността и в отношенията между хората, което води до създаване на безкрайни перспективи. Това е един свят без скрити неща и без граници, където всичко е на показ, всичко е кристално чисто и ясно.

С този дизайн от MVRDV се стремят да представят нов поглед към приготвянето на храната – по – естетическа, естествена и красива. „Това не трябва да бъде стаята, в която се затваряме да готвим, а място, което поставя нови норми и правила на готвене“. От архитектурната фирма имат идея са продължат темата и вече имат проект, наречен „Кристалната къща“  в Амстердам, където традиционната фасада е направена от стъкло, както и офис с напълно стъклен интериор, мебели и обзавеждане в Хонконг.

 

 

Сподели: