Рубриката на Ивета: Как да изберем диван

Пет принципа при избора

743

Изборът на подходящ диван за дома не е лесно решение! На теория всеки иска диванът му да бъде удобен и красив, но дали е лесно да се направи избор в днешно време, когато има от всичко по много, а информацията ни залива от всички страни, включително онлайн?

Нашият екип е тук, за да ви помогне да вземете правилното решение. Ето пет съвета, които ще ви помогнат да си изясните какво точно искате (и от какво имате нужда), преди да сте тръгнали на лов за мека мебел.

ikea.bg

1. Съобразете с размера на помещението

Ако дневната ви е просторна и голяма трябва да решите точно каква част от пространството бихте желали да заема диванът. Искате само диван, или бихте желали и кресло към него? Може би масичка за кафе или няколко помощни такива? Ако отгорорътна трите въпроса е положителен, то ви тряба изчистен диван, с „L” образна форма. Ако пък търсите диван, който да бъде акцен в помещението, бихте могли да заложите на мека мебел с обли форми, които заформят уютно пространство и дават възможност на повече хора да се съберат заедно.

2. Решете как ще позиционирате дивана сиВ случай, че нямате много място, изборът категорично е правият, дву - или три местен диван! Предвид ограниченото пространство, той неминуемо ще бъде акцентът в дневната, затова е важно да изберете нещо практично, но същевременно смело и дизайнерско, което допълва останалата част от интериора. Последните модни тенденции залагат на „левитиращи“ дивани, които са отделени от пода с дървени или метални крачета.За да вземете правилното решение, е необходимо да анализирате начина си на живот. Какво най-често правите в дневната? Обичате ли да стоите пред камината или телевизора? Тогава задължително диванът трябва да е с лице към тях. Далеч не е задължително, обаче той да е опрян с гръб към стена! Много подходящо и модерно решение е свободно стоящия диван, а ако ви притеснява, че ще виждате гърбът му винаги може да се направи елегантна, плътно прилепнала към него библиотека. Обича ли семейството ви да си почива в дневната с книга в ръка или с пък с чаша вино? В такъв случай можете да разхвъляте възглавници на дивана и около него, да добавите допълнителни кресла, като по този начин увеличите броя на местата за качествен релакс.  3. Изберете правилната форма за вашата стая

След като си изяснихте функцията на вашия диван, време е да определите коя форма отговаря на нуждите ви. „L” образният вариант е чудесно решение за отворени пространства, които искате да разделите на по-малки зони- на пример трапезария от дневна.Той е изключително добро решение при маломерни жилища. Кръглата форма категорично заформя подканваща атмосфера за събиране на хора и е изключително ефектно и смело решение, но то е по-удачно за обществени интериори.

 

Ако предпочитате да акцентирате на креслата и масичките в жилището си, тогава не е необходимо диванът да е голям. Можете да заложите на двуместен, кокетен вариант, чийто индивидуализъм ще направи дневната ви уникална и изключително артистична.

4. А сега е ред на дамската

Визията е важна, но функционалността е водеща при избора на дамаска за вашия диван. Много от нас обжават светлите, ефирни и удобни дивани. Толкова прекрасни и хипнотични, но така опасни! Мекият велур в светли тонове е лош избор, ако имате деца или домашни любимци. Кожата е класика в жанра, никога не и‘ минава модата, а и се поддържа сравнително лесно, особенно ако е в тъмната гама. Разбира се, трябва да имаме предвид, че през топлите месеци има опасност да спарява и да лепне по кожата, което може да бъде доста неприятно.

 

Друг вариант е да използвате устойчива тапицерия за градинска мебел. Повечето от големите компании предлагат тази опция, което ви предпазва от влиянието на слънцето, водата и от всякакъв вид нежелани петна.Често фирмите предлагат и елегантни кресла за външна употреба, които могат да се впишат с лекота в интериора.

5. Изберете стил и цвят, които ви подхожда 

Следвайте инстинкта си и изберете диван, който най-добре го отразава. Ако сте екстравагантни и модерни, насочете се към изчистени форми, но заложете на смели, дори драматични цветове. Ако домът ви е еклектичен и съчетава различни стилове, то „винтидж“ диван, претапициран с цветна дамаска, или пък такъв с модерна форма, но етно възглавнички би бил перфектният вариант.

Ако сте традиционалисти, то изборът ви би могъл да бъде диван с класическа форма, в земни, неутрални тонове, който да освежите с цветни възглавнички за акцент. Ако се притеснявате да експериментирате с ярки цветове и ексцентрични дамаски винаги можете да внесете свежест в интериора си, като добавите интересна табуретка или масичка за кафе. Това ще направи интериора различен, без да се налага да влизате в крайности с дивана или креслата около него.


А какви са въпросите и темите, които ви интересуват и вълнуват? Имате ли специфичен казус, по който търсите решение? Изпращайте вашите запитания тук, а ние ще ги обобщим под формата на интересни материали.  

Сподели: