Как да спестим пари като организираме дома

Без да полагате усилия

2534

Да поддържате дома си организиран е добре не само за самите вас, за да се чувствате по – добре и по – комфортно, но това може да ви помогне да спестите и не малко пари. Чудите се как?

Вижте няколко трика за това.

В кухнята

Преди да отидете да пазарувате, винаги проверявайте хладилника, фризера и килера. Ако имате прекалено много от даден продукт, се запитайте защо. Никой в семейството не го харесва, купувате прекалено големи количества, които се развалят или просто не се нуждаете от тях, но взимате по навик?

Когато подреждате хладилника, слагайте отпред нещата, които се развалят бързо, за да бъдат видими и да ги използвате при готвене. Дръжте на видно място плодовете, за да ги хапвате навреме и да не позволите те да се развалят.

Съхранявайте сухите подправки на едно място, сосове на друго, олио, оцет – на трето, ориз, макарони – на четвърто. Така когато имате система, само с един поглед ще знаете какво трябва да купите и няма да имате от даден продукт по няколко броя, които са отворени, но вече са се развалили.

Гардероба

Знаех си, че имам една лека лятна фланелка някъде, но къде е? В крайна сметка излизате и купувате още една, а липсващият елемент отново се появява само като поразровите. Ако имате твърде много неща и продължавате да купуваме нови, това е нормално.

Затова отделете един ден, изсипете всички дрехи и започнете да организирате и отделяте.

Раздайте дрехи, които никога не носите или не харесвате.

Организирайте дрехи, които се нуждаят от поправка в отделен шкаф и си определете време, в което да ги  приведете в ред.

Раздайте дрехи, които вече не ви стават.

Ако децата ви имат дрехи, които вече са им малки, опаковайте ги и ги сложете на високо за по – малките ви деца.

Съхранявайте сезонните дрехи отделно, за да можете лесно да ги намерите когато дойде новият сезон.

След като сте се отървали от нещата, които не използвате, ще се изненадате колко много място всъщност имате. И ще видите колко ще спестите от нови дрехи, защото ще се окаже, че имате добре забравени стари, но понякога и необличани.

Играчките

 

Подобно на всичко друго, играчките и игрите, които не се използват са и по – трудни за намиране, затрупани от купища нови. Затова ако децата ви имат прекалено много, помислете за въвеждане на ротационна система. Ако те не играят с определени неща няколко месеца, ги опаковайте и приберете. След време може да ги извадите и да приберете вече омръзналите им.

Тази система може да ви спести купища пари за нови игри, а децата ви ще бъдат щастливи да имате нещо различно.

Книжа и документи

Съхранявайте всички документи в определен шкаф или чекмедже. Периодично проверявайте дали всичко, което трупате там е актуално и изхвърляйте старите и с изтекъл срок, проверете и дали са платени всички сметки. Важните документи съхранявайте в определена папка и я дръжте на трудно достъпно за децата място или в домашен сейф.

Макар да звучи тривиално, ще останете учудено колко главоболия може да си спестите с подобна лесна  и проста организация.

 

Сподели: