Проблеми с дървения под, за които никой не ви е казвал

И как да го запазите в добро състояние дълго време

3097

Никога няма да се уморим от великолепните подове от твърда дървесина. Безвремието, което те придават на старите къщи, характерът, който носят и естественият цвят, който пасва с всеки стил. Има не една или две причини това да е сред най-предпочитаните елементи от собствениците на жилища! Разбира се, подовите настилки от твърда дървесина са податливи на драскотини, но те могат да бъдат поправени. И да, по-скъпи са от ламинираните подови настилки, но за повечето хора инвестицията в крайна сметка се изплаща, увеличавайки стойността на дома им.

Все пак има един основен проблем с подовете от твърда дървесина и те са най-изложени на риск точно сега, през лятото. Причината - дървените подове и влагата просто не се понасят.

ikea.bg

С повишаването на температурите, се повишават и нивата на влажност, а интензивните слънчеви лъчи могат да доведат до редица проблеми като обезцветяване, изкривяване и огъване. Проблем се явява и наличието на плесен, както и евентуално гниене.

Добрата новина? Всички тези проблеми са предотвратими. Ето няколко съвета за поддръжка на дървения под през лятото.

Дръжте климатикът пуснат

Спирането на климатика през деня може да намали сметката ви за електричество, но може да причини вреда на пода, защото при много топло помещение, нивата на влажност се покачват над 60%.

Изсушавайте

Живеете в много влажен район? Може да помислите за изсушител на въздух, който ще намали влагата във въздуха.

Защитете от слънцето

 

Знаете ли, че някои видове дървесина действително могат да получат слънчев загар? Но за разлика от кожата ви, прекалено многото UV лъчите ще изсветлят твърдата дървесина. За да предотвратите това, дръжте щорите затворени, когато няма никой вкъщи, особено ако жилището ви е със западна или южна ориентация.

Пренарежете мебелите си.

И не само заради Фън Шуй. Оставянето на мебелите на едно и също място върху дървения под твърде дълго може да предизвика неравномерно стареене. Затова местете ги, за да бъде той изложен еднакво на светлина.

Ходете боси

И помолете и вашите гости да го направят. Сваляйте обувките си преди да влезете, за да предотвратите замърсяване от отвън.

Обновявайте

Ако дървеният ви под вече е преживял няколко лета, обадете се на професионалист, за да го освежите. 

Сподели: