7 грешки, които безнадеждно съсипват интериора

7 грешки, които безнадеждно съсипват интериора
Източник: unsplash.com

Не всеки може да си позволи да инвестира пари в услугите на професионален дизайнер, но ако направите ремонта сами, съществува риск да направите много грешки, които безнадеждно ще развалят интериора на апартамента. A как да постъпим?

10 идеи за модерен дизайн на всекидневната

В червено Тайната да опитомите червеният цвят е да балансирате с бяло. Червените стени са омекотени с бялата камин...

12/12/2022

Като начало - да не правите следващите грешки.

Грешка 1: Нямате баланс

Пролетни идеи за декорация

Украса в черешов цвят Пoканете пролетта у дома с помощта на няколко изкуствени цветчета – черешов цвят. Укра...

16/04/2016

В интериора е важно да се комбинират различни материали, форми и цветове, но ако няма баланс между тези компоненти, не може да говорим за никаква хармония. Опитайте се да комбинирате детайли в приблизително равни пропорции, тогава пространството ще бъде визуално по-интересно. Същото правило трябва да се спазва и при цветовете. Интериорният дизайн изисква не само неутрални тонове, които действат като основа, но и ярки акценти, които привличат вниманието и подчертават оригиналните елементи на декора.

Грешка 2: Комбинирате твърде много стилове

Първото нещо, което трябва да направите на етапа на интериорния дизайн, е да изберете стил.. Не спорим, че можете да се вдъхновите от няколко посоки едновременно и ще искате да вземете най-доброто от всяка.

Най-добрият вариант е внимателно да проучите характеристиките на избраната посока, да разберете какво е характерно за нея, какви материали, форми, цветове трябва да се използват, да разгледате готовите дизайни на апартаменти и да развиете око за наблюдение. Но ако не вземете решение за стил предварително, съществува риск от смесване на лошо съвместими детайли в декора. Еклектизмът, разбира се, сега е на мода, но може да бъде оправдан само ако в създаването му участва професионален дизайнер с богат опит.

За да постигнете хармонично пространство в крайна сметка, използвайте популярното правило „70 на 30“. Какво означава? Трябва да декорирате около 70% от апартамента в един стил, например скандинавски, и след това да допълните интериора с 30% от друг стил - таванско помещение, класически и др.

Грешка 3: Забравяте за контраста

Опитвате ли се да направите вашия апартамент да изглежда като снимката, която сте видели в лъскав каталог за интериорен дизайн? Напразно! Обикновено този подход изглежда скучен. Много е важно да създадете контраст, да добавите детайли, които ще изглеждат добре един до друг. От наличието му зависи дали апартаментът ще изглежда интересен и динамичен или скучен.

Например тъмните рафтове и рамки с плакати ще изглеждат впечатляващи на светли стени. А на мраморен кухненски плот можете да поставите комплект ножове на черна стойка или, обратно, подправки в ярки буркани.

Също така, липсата на контраст може лесно да се компенсира с помощта на предмети на изкуството под формата на скулптури или картини, стайни цветя и декоративни фигурки.

Грешка 4: Следвате краткосрочни тенденции

Наблюдавате модните тенденции с интерес, гледате как популярните интериорни стилове се променят с времето и искате винаги да сте в крак? Тук е важно да бъдете изключително внимателни, защото следването на съвременните тенденции обикновено води до факта, че за известно време вашият ремонт е стилен и актуален, а след това - остарял и скучен.

Не забравяйте, че иновациите в дизайна винаги отразяват това, което привлича хората днес, въплъщавайки техните текущи желания и нужди. Но трябва да живеете в този интериор и очевидно повече от една година. Така че, ако обръщате внимание на тенденция само защото всички останали го правят, спрете и помислете – искате ли тя да остане в живота ви за дълго време? Ще се чувствате ли комфортно с бетонен под във вашия апартамент или стена от мъх в главата на леглото ви? Всички решения, които се отнасят до дизайна на вашия апартамент, на първо място, трябва да ви харесат. И ако в същото време са и модерни, считайте го за приятен бонус.

Грешка 5: Лош дизайн на осветлението

По някаква причина по време на процеса на обновяване е обичайно да се фокусира върху довършителни материали, мебели и цветове, но осветлението се счита за второстепенен фактор. Това е груба грешка, защото всъщност от това зависи колко удобно ще се чувствате в собствения си дом. Доброто осветление подчертава дизайна на помещението и го трансформира, докато лошото създава хаос.

Много е важно правилно да разпределите осветлението така, че различните източници на светлина да се комбинират ефективно помежду си. Можете да започнете с естествена светлина - опитайте се да я използвате максимално, пускайки възможно най-много слънчеви лъчи в стаята. Откажете се от плътни завеси, използвайте огледала и лъскави повърхности.

Грешка 6: Неправилно декориране на стените

Стенните декорации винаги предизвикват десетки въпроси. Дори дизайнерите често имат различни мнения относно това кои картини да закачат, на какво разстояние един от друг да бъдат разположени, дали е възможно да се използват елементи, които не са предназначени за декорация на стени (шапки, салфетки и т.н.)

Основното нещо е да следвате следното правило: вземете предвид съотношението на размера на стената и това, което планирате да окачите на нея. Твърде голяма картина ще изглежда обемиста и ще „изяде“ ценни метри, а твърде малка картина ще се „изгуби“ на фона на мебелите. Също така не трябва да окачвате картина твърде високо на стената, например под тавана - всичко трябва да изглежда хармонично.

Грешка 7: Пренебрегвате детайлите

Вниманието към детайла е важното на всеки етап от проектирането на апартамента и по-нататъшния му ремонт. Например, дори най-функционалната кухня със скъпи мебели ще изглежда ужасно, ако изберете кранове, които са неподходящи по стил и цвят.

Опитайте се да обърнете внимание дори на най-малките детайли, които понякога изглеждат незначителни. Обков, крака на мебелите, фигурки на рафтовете, спално бельо на леглото, саксии за стайни растения, салфетки на масата - всичко това може да бъде перфектният завършек на стаята или да развали атрактивния дизайн. Бъди внимателен.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...