Защо солта е толкова полезна в домакинството

От прането до готвенето

427

Тя присъства във всеки дом. Задължителна е за всяко ядене (дори и в сладкишите), преди години е струвала колкото злато. Тя е използвана като платежно средство в Китай, а в Римската империя войниците са я получавали като заплата. Редица европейски градове благоденствали от наличието на тази ценна суровина, а в някои страни в Северна Европа тя е била истински лукс.

15 изненадващи употреби на солтаРазлични от кулинарията 

Солта – толкова обичана, отричана, но жизнено необходима за човека. Нашият организъм се състои от 70% вода, но за да я съхраним в тялото си, то има нужда от сол. Тя се съдържа още кръвната плазма, стомашния сок, секретите от жлезите, дори в кърмата.

И ако днес сме свикнали да я приемаме като една стандартна и евтина подправка, то трябва да се замислим, че животът ни без нея би бил невъзможен.

Изненадващи употреби на морската сол у дома От прането до хладилника

Нейните качества обаче не спират до тук. готварската сол се оказва и чудесен помощник в кухнята и ни помага за куп задачи. Вижте някои от тях, разкрити от блога Оnegoodthingbyjillee.

Запазва цветовете на текстила

Ако цветните дрехи изпускат цвят, накиснете ги в 2 литра вода, към която сте добавили  половин чаша оцет и половин чаша сол. Изплакнете и ако е необходимо, накиснете отново.

При варене на вода

Солта, прибавена към водата, води до кипене на водата при по-висока температура, като по този начин се намалява времето за готвене (това не прави звирането на водата по-бързо).

За яйца

Яйцата сварени в подсолена вода се белят по-лесно.

Поширането на яйцата в подсолена вода помага да не се разлее белтъкът.

Яйце в чаша вода, към която са добавени две чаени лъжички сол ще ви покаже дали е прясно. Прясното ще потъне, а разваленото ще изплува.

Предотвратете потъмняването на плодовете

Ябълките, крушите и картофите, спуснати в студена, леко подсолена вода, ще запазят цвета си, след като бъдат обелени.

Почистете ядки

Накиснете ядките с черупки си в солен разтвор през нощта и те ще се счупят по – лесно.

Предотвратяване захаросването

Малко сол, добавена към глазурата за торта, ще предотврати захаросването.

За измиване на спанака

Ако спанакът се измие в подсолена вода, няма да се наложи да се чисти отново.

Хрупкави салати

Накиснете листа салата в солена вода и оставете в хладилника. Преди сервиране само отцедете и подправете.

За варени картофи

Варени картофи ще получат фина, зърнена текстура, като се поръсят със сол след като излеете водата. върнете след това в тенджерата и бързо разклатете, за да се отървете от излишната влага.

Пържени картофки

Натопете картофите в солена вода за няколко часа, преди да ги пържите. Това ще помогне да се „излезе” съдържанието на нишесте.

Почистване на мазни тенджери

Най-загорелият тиган ще се измие лесно, ако използвате малко сол и избършете с хартия.

Почистете петната от чашите за кафе и чай

Смесете малко сол с малко препарат за миене на съдове и почистете петната керамичните чаши.

Почистете хладилника

Използвайте сол и газирана вода, за да почистите вътрешността на хладилника. Няма да надраска емайла.

Предотвратете пръски и пръски от мазнини

Преди пържене, добавете щипка сол в тигана, преди да поставите храната. Това помага да се предотврати пръскането.

Подобрете вкуса на кафето и какаото

Щипка сол в кафето или какаото ще подобри вкуса и ще премахне горчивината на горчивото кафе.

За вкус на домашните птици

За да подобрите вкуса на домашните птици, натрийте я отвътре и отвън със сол преди печене.

 

Почистете потъмнелите сребърни съдове

Преди измиване натрийте със сол.

Почистване на медни съдове

Поръсете сол върху медни тигани и ги почистете с кърпа, напоена с оцет.

9 неочаквани приложения на солтаПомощник в домакинската работа и почистването
Сподели: