Малка кухня с трапезария: практични съвети и идеи

Малка площ не е причина да откажете стилен и изискан интериор  

11340

Разбира се, в интериора размерът има значение, но дори малка кухня-трапезария може да изглежда като за хиляди, ако е направена с мисъл и естетика. Правилата са прости: използвайте максимално всички свободни повърхности, мислете извън рамките, не се колебайте да експериментирате с цветове и да използвате доказани техники, за да увеличите визуално пространството.

Идеи къде да разположим малката кухняРешения за всяко жилище

1. Чекмеджетата и шкафовете не са ли достатъчни?

Това е един от най-честите въпроси от клиенти, с които професионалните декоратори се сблъскват, когато декорират малка кухня-трапезария. Верният отговор е не, не е достатъчно. В малка стая въпросът за максималното използване на всеки свободен сантиметър полезна площ е особено актуален. Ето защо, освен окачени шкафове, мислете да сложите на стените  прътове, куки и магнитни ленти за кухненски аксесоари.  И не забравяйте за перваза на прозореца! Можете да сложите електрическа кана, малки домакински уреди, стойка с ножове върху нея или дори да преместите мивка там.

Идеи за рафт в трапезариятаИзложете вещите и аксесоарите по артистичен начин

2. Свежи цветове

В малка кухня-трапезария трябва да бъдете особено внимателни с избора на боя за стените. За да направите пространството визуално да изглежда по-голямо, препоръчително е да използвате светли, свежи цветове, които създават усещане за въздух в стаята и носят комфорт. Днес може да намерите много приятни нюанси, които да послужат като алтернатива на традиционното бяло за малки апартаменти.

3. Ниши и отворени рафтове

Разгледайте внимателно кухнята – тук могат да се използват дори най-неудобните кътчета. Например, изградете рафтове в малка ниша или ги закачете в ъгъл зад отоплителна тръба.

4. Снимки и предмети на изкуството

Кой каза, че малка кухня-трапезария трябва да е скучна? Красивите фотографии, картини или плакати ще помогнат да придадете на пространството индивидуалност, да го направите светло и запомнящо се.

5. Растения

Зелените и стайните цветя също могат да оживят всеки интериор. Ако мястото на перваза на прозореца е скъпоценно за вас, използвайте висящи стойки.

6. Горно ниво

Ако шкафовете не достигат тавана, пространството над тях е чудесно за съхранение. Най-доброто решение е да инвестирате в красиви еднакви кошници или кутии и да приберете кухненските аксесоари, които не се използват много често.

7. Кръгла маса

Кръглата маса за хранене заема по-малко място от квадратната маса за хранене и е идеалният избор за малка кухня-трапезария.

 

8. Светли врати на мебелите

Светлите кухненски мебели в комбинация със светли стени визуално "олекотяват" пространството и позволяват масивни шкафове буквално да се разтворят в пространството. За контраст можете да добавите тъмни детайли, цветове или графични акценти към интериора - това ще придаде динамика и жизненост.

 

 

9. Бар плот вместо маса

В малки комбинирани пространства бар плот със столове може да служи като маса . Тя също ще зонира пространството и визуално ще отдели трапезарията от хола и зоната за отдих.

 

10. Количка на колела

Компактната количка на колела е практично кухненско решение за малки пространства. На рафтовете може да се съхраняват напитки или вещи, които винаги са необходими под ръка.

11. Лъскави материали и детайли

Лъскавият метал , огледалото и стъклото отразяват добре светлината и визуално правят кухнята-трапезария да изглежда по-голяма, отколкото е в действителност.

 

12. Поръчка

Колкото по-малка е стаята, толкова повече всяка бъркотия се вижда в нея. Понякога разпръснатите вещи и съдове в мивката могат веднага да развалят цялото впечатление от ремонта и дизайна. Ето защо, ако искате вашата малка кухня-трапезария да изглежда стилно, поддържайте я чиста и подредена. 

35 модерни трапезарни масиС тях вечерята ще бъде специална  
Сподели: