Какво трябва да изхвърлите от кухнята

И не, не са повече чаши или надраскани тигани  

1232

Вече сме писали какво трябва или по – скоро какво НЕ трябва да държите в кухнята си, за да се радвате на организирано и комфортно помещение. Но ако трябва да погледнем към един друг много важен аспект – вашето здраве, тогава нещата, които нямат място тук стават по – различни. Имате ли стара дъска за рязане, чийто години не знаете? А онова шише кетчуп спомняте ли си кога е отворено? Дали остатъците от пиле става за ядене?

Вижте какво да махнете от кухнята, за да се радвате на здравословен живот и…чисто от излишни неща помещение.

Гъбата

Може би си мислите, че ако пуснете гъбата в микровълнова печка или в гореща вода премахвате микробите, но не бъдете на 100% сигурни. За да сте сигурни, че няма да миете с мръсна гъба, просто я сменете. Особено ако сте бърсали остатъци от сурово месо, задължително я измийте старателно.  

Остатъци, които не помните кога сте сготвили

Имате ли остатъци от храна в задната част на хладилника, за които не си спомняте? По – добре ги изхвърлете. "Не консумирайте готвена храна или остатъци ако са минали повече от три до четири дни. Ако често ви се случва да намирате подобни „находки“, по – добре замразявайте храната или си съставете календар с продуктите, който да сложите на хладилника.

Отворени подправки или с изтекъл срок на годност

Колко често ви се случва да забравяте бутилка кетчуп в хладилника или на рафта? Понякога купуваме сосове за специални рецепти и след това никога не ги използваме отново. Няма никаква основателна причина да държите подправки с изтекъл срок. Ако те нямат миризма или не изглеждат добре, по – добре не ги използвайте.

Бакпулвер, който не действа

Бакпулверът вероятно ще загуби способността си като набухвател, ако е с изтекъл срок на годност. За да го проверите, капнете няколко капки топла вода на лъжичка с подправката и ако шупти, значи е добре. В противен случай го изхвърлете.

Жълтъци или белтъци на яйца

Всеки, който обича пресни белтъци за закуска или е правил коктейл с жълтък, най- вероятно се е озовавал с купичка с няколко от тях в хладилника. За да сте сигурни, че няма да се развалят, замразете ги. Или ги използвайте в рамките на следващите 24 часа.

Надрасканата дъска

Няма значение, дали е дървена или пластмасова. Ако има драскотини или пукнатини, по – добре я махнете, защото там се събират много микроби и бактерии.

Сподели: