Съвети за обзавеждане на кухня от 5 кв.м

Съвети за обзавеждане на кухня от 5 кв.м
Източник: unsplash.com

Кухнята е сърцето на всеки дом, но когато разполагаме с ограничено пространство от 5 квадратни метра, предизвикателството става още по-голямо. Въпреки това, с правилното планиране и интелигентен дизайн, дори малката кухня може да бъде функционална и уютна. Ето няколко съвета как да постигнете комфорт и простор в своята компактна кухня.

1. Избор на подходящи мебели и уреди

Компактни уреди
Изберете малки и многофункционални уреди. Компактните фурни, съдомиялни и хладилници могат да спестят значително място. Обмислете вградени уреди, които се интегрират в мебелите и създават по-изчистен вид.

10 джаджи, без които кухнята е скучна

Искате ли да направите кухнята си забавна? Ето няколко идеи как да стане това: Дъска за рязане с чекмедже Резерво...

12/02/2016

Многофункционални мебели
Масите и столовете с възможност за сгъване са отличен избор за малки кухни. Така ще имате повече пространство, когато не ги използвате. Изберете мебели с вградено съхранение, като столове с място за съхранение под седалките или маси с чекмеджета.

2. Оптимизация на съхранението

Високи шкафове
Използвайте височината на помещението като монтирате шкафове до тавана. Така ще максимизирате пространството за съхранение без да заемат много от полезната площ. За горните рафтове може да съхранявате по-рядко използваните предмети.

Пълна промяна на кухнята с малко пари

Много от нас ги очакват ремонти вкъщи това лято. Каквато и страхотна идея обаче да имате, нейното осъществяване ще за...

31/05/2016

Вградени и издърпващи се рафтове
Инсталирайте издърпващи се рафтове и кошници във вътрешността на шкафовете. Те улесняват достъпа до всички предмети и увеличават използваемото пространство.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kasia Stachniak (@minimalniee)

Магнитни държачи и релси
Използвайте магнитни държачи за ножове и метални прибори или релси със закачалки за кухненски аксесоари. Те са идеални за максимално използване на стените и освобождаване на място на плотовете.

3. Избор на цветове и осветление

Светли цветове
Светлите цветове, като бяло, светло сиво или пастелни нюанси, правят помещението да изглежда по-голямо и по-светло. Използвайте тези цветове за стените, мебелите и дори пода.

Добро осветление
Осветлението играе ключова роля в създаването на усещане за простор. Комбинирайте основно осветление с допълнителни светлини под шкафовете и над работните повърхности. Избягвайте тежки завеси, които блокират естествената светлина, и заложете на прозрачни или светли текстили.

4. Рационално планиране на разположението

Работен триъгълник
Спазвайте принципа на работния триъгълник (разстоянията между мивката, готварския плот и хладилника). Това ще ви позволи да се движите лесно из кухнята.

Отворени рафтове
Отворените рафтове са отличен начин за съхранение, без да затваряте пространството визуално. Те също така дават възможност за персонализация и декорация на кухнята.

Използване на ъглите
Не забравяйте ъглите! Ъгловите шкафове и рафтове могат да бъдат чудесни за съхранение на тенджери, тигани или други кухненски уреди.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Niner Construction (@niner.construction)

5. Декорация и лични акценти

Минимализъм
Поддържайте декорацията минимална. Прекалено много аксесоари и декорации могат да направят пространството да изглежда претрупано. Изберете няколко ключови елемента, които да добавят характер без да затрупват.

Лични акценти
Добавете лични акценти като свежи цветя, билки в саксии или декоративни керамични съдове. Те ще внесат уют и ще направят кухнята ви уникална.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...