Храни, които може да комбинирате

Храни, които може да комбинирате

Знаете ли, че има продукти, които ако се комбинират ефектът им ще бъде по-силен. Иначе сами по себе си, всеки един е полезен. 

Домати и зехтин

Всеки италианец ще ви каже, че това е много вкусна комбинация. Трябва да отбележим също, че жителите на Италия рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, което се дължи на факта, че ликопенът, съдържащ се в доматите, подобрява работата на сърцето, предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато се консумира заедно с мазнини, ликопен има по-голям шанс да се абсорбира от тялото.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини, но и трябва да бъде печено или задушено, но понякога при готвене може да се образуват канцерогенни съединения. Този нежелан ефект може да се избегне, ако шпиковате месото с розмарин преди готвене.

Ябълки и черен шоколад

Тази комбинация не може да се нарече традиционна, но си струва да се опита. Катехин - ензимът, съдържащ се в ябълките, и антиоксидантът кверцетин могат да направят чудеса заедно – те повишават имунитета, стимулират мозъчната дейност, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове, както и намаляват риска от рак.

Овесена каша и прясно изцеден портокалов сок

Овесените ядки и портокаловият сок са източник на феноли, което означава, че те подпомагат отделителната система и на организма да се изчисти от токсините.

Домати и черен дроб

Дефицитът на желязо може да доведе до физическо неразположение, хронична умора, слаб метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това, желязото, съдържащо се в черния дроб, не може да се абсорбира добре без витамин С. Ето защо, когато добавите доматите, които съдържат аскорбинова киселина, ще усвоите по - добре веществата от черния дроб!

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...