9 мита, които ви карат да се откажете от тапетите в кухнята

Но напразно    

456

При избора на материали за кухня, дизайнерите се ръководят преди всичко от практичност и функционалност. Следователно в интериора на стаята има много плочки, PVC панели и строго табу върху тапетите, дори ако те са идеални за стила на стаята. Но не бъдете толкова категорични по отношение на тапетите, защото те намират място и тук.

Пълна промяна на кухнята с малко париНякои от тези промени могат да се направят на изключително ниска цена, като същевременно осигуряват максимални резултати

Ето няколко мита, за които е добре да забравите:

Мит 1: Довършителният материал трябва да е функционален.

7 неочаквани приложения на тапетитеТапетите никога не са губили своя чар, когато става дума за вътрешен интериор

Що се отнася до декорирането на баня, в която има висока влажност и постоянни температурни спадове, има смисъл да се търсят функционални материали. Но и тогава дизайнерите бавно се отдалечават от идеята да декорират цялата баня с плочки и да прибягват до боя и дори тапети в области, които практически не влизат в контакт с вода.

Що се отнася до кухнята, тя не се нуждае от такова презастраховане. Да, съществува риск от оцветяване на стените с мазнина или изпръскване с вода, но това се отнася само за мястото около котлоните или мивката, които обикновено са с плочки. Останалите стени са напълно безопасни.

Мит 2: Хартиените тапети ще поемат всички миризми в кухнята.

Широко разпространено е схващането, че хартията или нетъканите тапети абсорбират миризми. Всъщност няма съществена разлика в структурите на естествени и синтетични материали, която би повлияла на абсорбцията и задържането на миризми. Просто инвестрайте в мощен абсорбатор и проветрявайте помещението по-често и тогава няма да се притеснявате за тапета.

Мит 3: Тапетите в кухнята ще трябва да се мият редовно.

Погрешно е да се предполага, че ако декорирате кухнята си с тапет, ще трябва да правите ремонт на няколко месеца. Разбира се, ако имате малки деца, които обичат са цапат, ще се наложи да миете стените, но това е правило, без значение дали имате тапет или боя на стените.

Мит 4: Текстурираните тапети се замърсяват бързо.

Най-вероятно този стереотип се появи поради релефните плочки, които не се препоръчват за използване в зоната на котлоните, тъй като са трудни за почистване. Наистина е трудно да го почистите от прах, капчици вода и масло, особено в сравнение с гладки плочки. Дори и това неудобство обаче може да бъде решено чрез специални спрейове или ако сложите стъкло.

Ето защо, ако желаете, можете спокойно да залепите тапети с триизмерен модел по стените. Вярно е, пригответе се за факта, че веднъж на всеки няколко месеца те ще трябва да се почистват от прах.

Мит 5: Цветът на тапета трябва да съответства на нюанса на кухненския гръб

Това изобщо не е необходимо и зависи изцяло от вашата крайна цел и визия на картината. Ако искате да създадете монохромен интериор, тогава всички елементи наистина трябва да са от една и съща цветова схема, но във всички останали случаи направете, както сметнете за добре.

 

Ако кухнята има цветен комплект, най-добрият вариант би бил светли стени или завършване в контрастен нюанс, за да се получи интересна визия. Друга техника, която професионалните дизайнери често използват, е изборът на тапети с ненатрапчив модел, където цветът на кухненския комплект частично ще се повтори.

Мит 6: Не е добре да използвате тапет с голяма щампа.

Ако стаята е малка, тапетите с голяма щампа всъщност ще я направят да изглежда по-малка. Но това работи само когато ги използвате, за да украсите цялата стая. Ако изберете само една стена с помощта на такъв тапет, което го прави акцент, интериорът веднага ще стане дълбок и динамичен. Материалът с голям модел изглежда най-добре на стена с прозорец или срещу вход.

Мит 7: Тъмните тапети не са подходящи за кухнята.

Смята се, че тъмният цвят абсорбира светлината, визуално намалява стаята и я прави да изглежда като малък килер. Всичко обаче не е толкова просто. Дълбоките тонове наистина могат да затъмнят една стая, така че те не са подходящи за декориране на кухня с прозорци, обърнати на север. Ако в стаята влезе достатъчно слънчева светлина и по време на фазата на обновяване сте се погрижили за наличието на няколко сценария на осветление, може да прибегнете до използването на тъмни тапети, например бордо, тъмно синьо или кафяво. Не искате да рискувате? След това ги използвайте, за да украсите една или две акцентни стени. Те ще направят интериора стилен и оригинален.

Мит 8: Ярките тапети действат едновременно като декор.

Всъщност акцентната стена е популярен начин за декориране на пространство, но това не означава, че те трябва да бъдат ограничени. Кухнята отваря много място за въображение и ви позволява да изберете огромно количество не само красив, но и функционален декор. Например, освен плакати, можете да закачите оригинални лампи, да сложите стилна тава от ракита на плота на масата и да поставите сладки бурканчета за насипни продукти върху нея.

 

 

15 стилни идеи за тапети в спалнятаДекорирайте с вкус  
Сподели: