Всеки познава онова усещане – да има в къщи стари вещи, с които е свикнал толкова много, че е спрял да ги вижда. Затова и често у дома имаме килер или шкафове, пълни с неща, които отдавна не ни вършат работа и от които е време да се отървем.
Безпорядъкът в чекмеджета в кухнята значително забавя и усложнява готвенето. А спретнатите и добре организирани шкаф...
15/02/2016Ето няколко такива.
1. Стари билки и подправки
Тъмните кухни ще бъдат на мода през сезон 2016-2017. Черно сивите нюанси носят драматизъм и трябва да се съчетават пр...
27/03/2016Сушените билки и подправки не е задължително да се развалят, но те могат да загубят аромата си с течение на времето. Прегледайте вашите билки и подправки и проверете колко време са били там. Ако са на повече от 2 години, вероятно трябва да бъде заменени.
2. Стари масла и спрейове за готвене
Готварските масла могат да започнат да се развалят, когато са изложени на въздух, светлина и топлина. Дори ако бутилка масло не е отворена, тя може да се развали, ако е била съхранявана в топла или осветена кухня. Подушете ги и ако изобщо миришат особени, ги изхвърлете.
3. Старо брашно
Когато се съхранява правилно, брашното ще бъде годно една година. За да запазите брашното свежо възможно най-дълго, то трябва да се съхранява в херметически затворен съд на хладно място.
4. Стара мая
Дори когато се съхранява в хладилник, маята остава добра само за около три или четири месеца. Проверете срокът на годност на маята, преди да я вложите в печиво, за да не останете разочаровани!
5. Стари ядки
Повечето ядки имат срок на годност шест месеца или по-малко. Ядките имат високо съдържание на масло и може да се развалят по-бързо от другите видове сухи продукти в килера ви.
6. Стари крекери
Не забравяйте да изхвърлите всички бисквити или други продукти на зърнена основа, които са били в шкафа дълго време. Колкото по-дълго стоят там, толкова по-голям е шансът всички яйца на насекоми, дебнещи вътре, да могат да се излюпят.