Смята се, че консумацията на храни след срока на годност не е добра идея, тъй като те губят вкуса си и могат да причинят натравяне или дискомфорт. Всъщност има редица продукти, които дори след изтичане на срока на годност не са опасни за здравето и са подходящи за приготвяне на много ястия.
Ето няколко такива
1. Паста
Сухите макарони, юфка, тестени изделия могат да се съхраняват една-две години след изтичане на срока им. Варени продукти, разбира се, е препоръчително да се ядат бързо. Тук говорим за тестени изделия без добавки като кайма и сосове, защото такива издържат още по-малко.
2. Яйца
Оптималните условия за съхранение на яйца са под 18 градуса. Ако купувате фабрично произведени продукти, а не домашно приготвени, срокът на годност може да бъде леко удължен. Разбира се, най-вкусни са пресните яйца, но дори няколко седмици след официалния срок на годност те са напълно подходящи за консумация (но не и сурови).
3. Зърнени закуски
Ако опаковката на зърнените култури никога не е била отваряна до изтичане на срока на годност, може да ги консумирате до 6-8 месеца след това. Но при условие, че опаковката е неотворена. Ако опаковката е отворена, храната ще издържи 4-6 месеца.
4. Сурово месо
Прясно месо може да се съхранява в хладилник 2-3 дни. Можете да удължите срока на годност на продукта, като го оставите във фризера. Така месото ще издържи няколко месеца.
5. Сурова риба
Прясна риба се съхранява във фризера за 6-9 месеца. Домашно пушената риба също може да бъде замразена, но за 3-6 месеца. Ако сте закупили замразена риба тя ще бъде безопасна във фризера до една година.
6. Сирене
Струва си да се обърне внимание на външния вид и миризмата на сиренето, а не на срока на годност. По-добре е да не рискувате с меки сортове, но твърдите ще издържат по-дълго. Сиренето може да се съхранява в запечатана опаковка до 6 месеца, а след отваряне - до месец. Ако върху сиренето се появи плесен, внимателно го отрежете. Това е допустимо само при твърди видове.
7. Консервирана храна
Храни с висока киселинност (консервирани плодове и зеленчуци) могат да се съхраняват не повече от една година и половина. Но неотворените месни и рибни продукти ще издържат от 2 до 5 години.
8. Масло
Виждате ли, че маслото е с изтичащ срок, но няма какво да го правите. Сложете го във фризера. Има обаче едно „но“: след размразяване ще трябва да използвате цялото парче.
9. Зелении
Ако листата на зелениите са леко изсъхнали, те могат да бъдат "освежени". Сложете ги в ледена вода и остаевте за 10-15 минути.
10. Кисело мляко
Продуктът в неотворена опаковка може да се остави в хладилника за още седмица или две след изтичане срока на годност. Киселото мляко може да остане във фризера до 2 месеца. След размразяване обаче може да се използва само за печива.