10 продукта, които не се развалят дори след изтичане срока на годност

10 продукта, които не се развалят дори след изтичане срока на годност

Смята се, че консумацията на храни след срока на годност не е добра идея, тъй като те губят вкуса си и могат да причинят натравяне или дискомфорт. Всъщност има редица продукти, които дори след изтичане на срока на годност не са опасни за здравето и са подходящи за приготвяне на много ястия.

Ето няколко такива

1. Паста

Сухите макарони, юфка, тестени изделия могат да се съхраняват една-две години след изтичане на срока им. Варени продукти, разбира се, е препоръчително да се ядат бързо. Тук  говорим за тестени изделия без добавки като кайма и сосове, защото такива издържат още по-малко.

2. Яйца

Оптималните условия за съхранение на яйца са под 18 градуса. Ако купувате фабрично произведени продукти, а не домашно приготвени, срокът на годност може да бъде леко удължен. Разбира се, най-вкусни са пресните яйца, но дори няколко седмици след официалния срок на годност те са напълно подходящи за консумация (но не и сурови).

 3. Зърнени закуски

Ако опаковката на зърнените култури никога не е била отваряна до изтичане на срока на годност, може да ги консумирате до 6-8 месеца след това. Но при условие, че опаковката е неотворена. Ако опаковката е отворена, храната ще издържи 4-6 месеца.

4. Сурово месо

Прясно месо може да се съхранява в хладилник 2-3 дни. Можете да удължите срока на годност на продукта, като го оставите във фризера. Така месото ще издържи няколко месеца.

5. Сурова риба

Прясна риба се съхранява във фризера за 6-9 месеца. Домашно пушената риба също може да бъде замразена, но за 3-6 месеца. Ако сте закупили замразена риба тя ще бъде безопасна във фризера до една година.

6. Сирене

Струва си да се обърне внимание на външния вид и миризмата на сиренето, а не на срока на годност. По-добре е да не рискувате с меки сортове, но твърдите ще издържат по-дълго. Сиренето може да се съхранява в запечатана опаковка до 6 месеца, а след отваряне - до месец. Ако върху сиренето се появи плесен, внимателно го отрежете. Това е допустимо само при твърди видове.

7. Консервирана храна

Храни с висока киселинност (консервирани плодове и зеленчуци) могат да се съхраняват не повече от една година и половина. Но неотворените месни и рибни продукти ще издържат от 2 до 5 години.

8. Масло

Виждате ли, че маслото е с изтичащ срок, но няма какво да го правите. Сложете го във фризера. Има обаче едно „но“: след размразяване ще трябва да използвате цялото парче.

9. Зелении

Ако листата на зелениите са леко изсъхнали, те могат да бъдат "освежени". Сложете ги в ледена вода и остаевте за 10-15 минути.

10. Кисело мляко

Продуктът в неотворена опаковка може да се остави в хладилника за още седмица или две след изтичане срока на годност. Киселото мляко може да остане във фризера до 2 месеца. След размразяване обаче може да се използва само за печива.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...