Съвети при боядисване на стаята с тъмна боя

Актуални и модерни тъмните цветове си имат и специфики

2218

Ако следите модните тенденции в дизайна и декорацията на дома, може би забелязвате, че тъмните цветове се налагат все повече. И това не е случайно. Една от най-големите компании в света, производител на бои– Benjamin Moore, обяви Цвета на годината, и това е Shadow 2117-30, аметист.

Този цвят ще властва в кухнята, всекидневната, трапезарията, спалнята.

Много хора избягват тъмните цветове в декора, защото при неправилно съчетание те могат да направя стаята да изглежда по – малка. Те се нагряват много бързо от слънчевите лъчи и на места може да избледнеят. Освен това тъмният цвят на стените подчертава и най-малкото несъвършенство на стаята и ако се надраска личи веднага. Те са и по – трудни за почистване, а ако решите да промените цвета на стаята към по – светъл, трансформацията ще стане по – трудно.

Но все пак тъмната боя има и своите предимства. Тя добавя драматизъм в стаята, прави помещението по – елегантно и луксозно и ако е правилно съчетана с други нюанси и правилната светлина, може да има удивителен ефект.

Ето защо от Benjamin Moore Color и експертът по дизайн Хана Йео дават няколко съвета за декорация с тъмна боя.

Размерът няма значение

Размерът на стаята не трябва да ви спира да избирате богато и ярки цветове. Те могат да удължат стаята и да създадат чувство на безкрайност. Придържайте се към баланса на тъмни стени със светли мебели.  

Добавете акцент

С цветен акцент ще направите стаята да изглежда по – голяма. Независимо дали става въпрос за стол и възглавница, цветният аксесоар ще привлече вниманието и тъмната стена ще остане като фон.

Нисък таван? Забравете за корниза

Когато използвате тъмна боя, а стаята е с нисък таван, боядисайте корниза в същия цвят. Това ще удължи визуално стаята. Ако сложите огледало на едната стена ще придадете дълбочина на помещението.

Започнете с  малко

Ако искате да боядисате някоя стая в тъмен цвят, но не сте сигурни за крайния резултат, започнете с малко пространство и експериментирайте с цветни акценти и светлина. 

Сподели: