Как да обзаведете хол с площ от 18 квадратни метра

6 решения, от които  може да заимствате  

12833

Просторната всекидневна е мечтата на много хора. Но какво може да се направите със стая от 18 квадратни метра? Оказва се, много неща.

Идеи за отворени кухня и трапезария в едно (част 1)Съчетанието на двете помещения в едно създава удобство и уют

Разбира се, когато планираме обзавеждането на хола, трябва да мислим за оформянето на функционални зони. Обикновено, при малко жилище, това са дневната, и спалнята. Но дали 18 квадратни метра е достатъчно място за удобно място и диван, както и за компетентното зониране на стаята?

Логичният вариант е да сложите леглото в най-отдалечената част на стаята от входа. За да добавите все пак дискретност, отделете зоната на спалнята с прегради .

Идеи за зониране на отвореното пространствоСтилни идеи за голямата стая

Прозрачните или полупрозрачни паравани са добър избор: те няма да блокират естествената светлина. Вариант е използването на плъзгащи се врати или паравани.  

Детска + всекидневна

В семейства с деца функциите на детската стая често се изпълняват частично от хола. Принципът на организиране на пространството в този случай е подобен на разделянето на зоната на спалнята: важно е да се разпределят специфичните части от стаята и да се осигури компетентно и ясно зониране.

Най-доброто решение би било да поставите зоната на децата по-близо до прозореца и по-далеч от входа на стаята: това ще осигури уединение, а естествената слънчева светлина ще прониква спокойно.

Всекидневна с трапезария

В случаите, когато кухнята не може да се похвали с впечатляваща площ, функцията на трапезарията пада на хола. В определен смисъл е по-удобно, когато зоната за хранене е разположена по-близо до входа на стаята: не е нужно да прекосявате цялата стая с чинии. 

Ако обаче естетически ви се струва по-приемливо, може да поставите къта за хранене до прозореца , а жилищната зона да е по-близо до входа. Добре е да организирате съхранението на чинии, чаши, уреди и други прибори за сервиране в близост до зоната за хранене: ще бъде по-удобно и по-бързо да подреждате масата.

При зонирането на хола-трапезарията диванът най-често помага визуално да се разделят двете части на стаята.

 

 Разбира се, може да използвате и други трикове -  различни материали в декорацията на зони, зониране с помощта на осветление или прегради.

 

 Дневна с домашен офис

Тези, които работят у дома или просто често вземат част от работата за вкъщи, ще харесат комбинация на хола с домашния офис.

Добър начин за зониране в тази ситуация ще бъде преградна стелаж. Той не само визуално ще очертае границите на всяка от зоните на стаята, но и ще осигури много място за допълнително съхранение.

Дневна за голямо семейство

Ако нямате нужда от комбинация  на хола с други помещения, просто се насладете на голямата си всекидневна, но без да пренебрегвате функционалността  на стаята. За голямо семейство, например, просторна всекидневна с много места за сядане и почивка е идеално решение.

Това не означава да изпълвате цялата стая с обемни дивани: можете да ги комбинирате с пуфове и фотьойли.

 

    

Вижте най-ефектните цветови комбинации за всекидневниПравилното съчетсния на цветовете променя облика на стаята
Сподели: