Как да изберете перфектния бял нюанс за стените у дома

Белият цвят съвсем не е скучен или еднообразен

414

Бялата боя е обичана от художници и декоратори толкова, колкото и куратори и архитекти. Този основен цвят осветява тъмните пространства и прави дори най-малката стая просторна и светла. Белият цвят съвсем не е скучен или еднообразен. Той има толкова широка гама от тонове – от ярко бяло, през кремаво, до сиво. Всеки един нюанс работи по различен начин и създава отличителен вид и усещане в пространството.

Детската стая в бялоФантастична идея е да мебелирате детската стая в бяло

Когато избирате белия цвят за стените у дома, е важно да обмислите как ще се впишат мебелите и декорацията. За да намерите най – добрия нюанс, вземете малка проба от цвета, боядисайте стената и го наблюдавайте в три различни периода от деня, за да видите как се променя.

hoval.bg

20 дизайнерски решения за всекидневната в бялоНе е нужен цвят за лукса и красотата  

Ако направите една стая изцяло в бяло, рискувате да я превърнете в скучно и безлично помещение. Вместо това се опитайте комбинирайте различни тонове на стените, на дограмата и тавана, за да подобрите пропорциите на стаята. Използвайте най-яркия цвят на тавана, за да създадете впечатление за височина и малко по-тъмни нюанси, за да подчертаете интересни детайли.

Определете коя гама цветове ви харесва и потърсете бял тон с намек за избрания от вас нюанс. Така стените ще имат лек контраст, но без да дразнят окото.

За да бъде финишът идеален, не забравяйте да грундирате стените. Така боята ще се отличи с пълния си блясък.

Матовите  покрития скриват някои дефекти и са популярен избор за стени и тавани. Когато избирате боя, заложете на такава, която се почиства лесно, защото един от основните недостатъци на този цвят е, че се цапа лесно. Уверете се, че боите са качествени и ще устоят на петна, пръски, ежедневно докосване.

В зависимост от светлината, времето на годината и местоположението на стаята, бялото може да приема много различни нюанси - на синьо, сиво, жълто. Например, северната светлина често е по-тъмна и по-слаба, така че топлите бели тонове са най – добрият избор. Потърсете цвят с намек за розово, златно и кафяво в тях, за да създадете уютна атмосфера.

Стаите с южно изложение са много по-светли, така че всяко чисто е добър избор. Имайте предвид, че всеки основен нюанс ще бъде подчертан, което означава, че слонова кост може да се окаже съвсем жълто.

В източна или западната стая, светлината се променя най-много през деня, така че е важно да се има предвид. Именно тук е и най – препоръчително да наблюдавате промяната на избрания от вас тон въз основа на светлината по всяко време на деня.

 

Спалня в бялоВнесете безвремие в стаята  
Сподели: